Brzezinski: Vojenská operace Ruska v Sýrii ohrozila autoritu USA

5. 10. 2015    zdrojzdroj
Letecké údery, které Rusko údajně naneslo USA podporovaným syrským skupinám, jsou buď ukázkou ruské vojenské nekompetentnosti nebo důkazem “nebezpečného přání” Moskvy zdůraznit politickou nemohoucnost Ameriky, píše ve svém článku pro Financial Times bývalý poradce prezidenta USA Zbigniew Brzezinski. Podle něj je v obou případech v sázce budoucnost Blízkého východu a také autorita Washingtonu v tomto regionu.

Rusko musí v Sýrii pracovat společně s USA, nikoli proti nim, píše ve svém článku pro Financial Times Zbigniew Brzezinski, který za amerického prezidenta Jimmy Cartera zastával post poradce pro národní bezpečnost. Brzezinski poznamenává, že nynější události připomínají dobu, kdy začínala první světová válka. Autor článku je však přesvědčen, že je stále ještě čas na to, aby se zabránilo “bolestivému opakování” toho “masakru”, který tentokrát začíná na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii.

Spolupráce mezi Ruskem, Spojenými státy a dalšími zeměmi, připomíná bývalý poradce pro národní bezpečnost USA, přivedla po velmi obtížných jednáních k průlomu v souvislosti s íránským jaderným programem. Pak si možná někdo myslel, že další fází bude řešení syrského problému s takovými významnými aktéry, jako jsou Rusko a Čína, píše Brzezinski.

Místo toho se Moskva rozhodla provést vojenskou intervenci, která probíhá bez politické a taktické spolupráce s USA – hlavní zahraniční mocností, která podniká přímé, i když ne příliš efektivní, snahy o sesazení Bašára Asada, je uvedeno v článku. Rusko začalo také podle všeho zasazovat letecké údery na syrské “složky”, které sponzorují, školí a vybavují Američané.

“V lepším případě je to demonstrace ruské vojenské nekompetentnosti, v horším případě – důkaz nebezpečného přání [Ruska] zdůraznit politickou nemohoucnost Ameriky. V obou případech je v sázce budoucnost regionu a také autorita USA mezi zeměmi Blízkého východu,” je přesvědčen Brzezinski.

Autor článku se domnívá, že v těchto rychle se vyvíjejících událostech má Washington jen jednu reálnou možnost, jak ochránit své zájmy – sdělit Moskvě požadavek, že Rusko musí upustit od vojenských operací, které se přímo odrážejí na “amerických aktivech” na Blízkém východě.

“Rusko má plné právo podporovat pana Asada, pokud si to tak moc přeje. Ale jakékoliv opakování událostí, které právě nastaly, musí vést k odvetným opatřením ze strany USA,” domnívá se bývalý poradce amerického prezidenta.

Přítomnost vojenských vzdušných a námořních sil Ruska v Sýrii je “zranitelná”, protože geograficky jsou tyto síly “izolovány” od své rodné země, je uvedeno v článku.

“Mohou být “odzbrojeny”, pokud budou i nadále USA provokovat”, je přesvědčen Brzezinski.

Ale bude lepší, poznamenává, přesvědčit Rusko, aby spolupracovalo s USA a aby bylo společně dosaženo urovnání tohoto regionálního problému, který však není omezen na zájmy pouze jediného státu.

“Pokud se tak stane, dokonce i omezená americko-ruská spolupráce na Blízkém východě by mohla vést k dalšímu pozitivnímu vývoji událostí”, rekapituluje ve svém článku pro Financial Times Zbigniew Brzezinski.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová