Chaos na hranici: De Maiziére napadá uprchlickou politiku Rakouska


28.10. 2015     Spiegel online,

CSU má poprvé zastání u představitele spolkové vlády: Ministr vnitra de Maiziére si myslí, že není v pořádku, když Rakousko pouští nekoordinovaně uprchlíky na německou hranici.

Thomas de Maiziére se připojil k CSU v kritice Rakouska v uprchlické krizi. Sousední země nekoordinovaně pustila uprchlíky na německé hranice. 


Toto jednání v minulých dnech „ nebylo v pořádku“, řekl ministr vnitra ve středu v Berlíně.Po setmění byli uprchlíci bez jakéhokoliv předchozího varování a bez jakéhokoliv zaopatření přivezeni na určitá místa na německé hranice.

Mezitím již Rakousko přislíbilo návrat ke spořádanému postupu.“ Očekávám, že to okamžitě nastane“, dodal politik CDU. V minulých dnech počty uprchlíků na balkánské trase kvůli zpáteční zácpě silně stouply. Jen s maximálním úsilím se podařilo přijmout uchazeče o azyl v Bavorsku a dále je rozdělit.

Na počátku týdne se situace na německo – rakouské hranici zostřila. Jen v pondělí bylo podle spolkové policie zachyceno v zemi 11 154 migrantů, kteří přicestovali ilegálně, více než kdy v říjnu za jeden den. Podle údajů spolkové policie v Postupimi přijelo v úterý do Bavorska takřka 7200 lidí, v celém Německu bylo zaregistrováno 8858 ilegálních vjezdů.

Bavorsko kritizovalo rakouskou vládu, že jedná nezodpovědně a skandálním způsobem. Šéf CSU Horst Seehofer mluvil navíc o poškození sousedských vztahů.

Nouzové přijímací tábory přeplněny

Nával uprchlíků na rakousko – německé hranici trvá i ve středu. „ Dnes očekáváme 75 autobusů s asi 3000 migranty na obou hraničních místech Passau a Wegscheid“,řekl mluvčí inspekce spolkové policie Freyung, Frank Koller.

V současnosti probíhá spolupráce s rakouskými úřady o něco lépe. „ Dostaneme informaci předem“, řekl Koller. „ Ale pak přijede vždy více autobusů, než se čekalo“. Bylo by důležité, aby autobusy nepřijely na hranici najednou a přijížděly do hraničních bodů, které mají zrovna kapacity k přijetí lidí.

Nouzové přijímací centrum Freilassing v Berchtesgadenské zemi již nemůže žádné lidi přijmout. Ráno byl bývalý vyklizený sklad nábytku naplněn více než 1200 migranty, jak řekl mluvčí zemského okresu Andreas Bratzdrum. Na rakouské straně čekalo téměř 1400 uprchlíků, převážně z Afghánistánu, Sýrie a Iráku, aby je tamější policie pustila přes hranice. Prosili úřady sousední země, aby přechodně nechali přicestovat méně migrantů.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitneroznámila v úterý stavební opatření na hranici se Slovinskem. Přitom nepůjde o to, aby se hranice úplně utěsnily, ale aby bylo postaráno o spořádaný přechod. Mluvčí jejího ministerstva řekl nyní SPIEGEL online, že konkrétní plány budou předloženy v příštích týdnech. V plánu by se měly objasnit detaily, jako délka uzavření a přechody.

De Maiziére oznamuje více odsunů

Podle Maiziére očekává spolková vláda do konce roku silný vzestup odsunů a dobrovolných vycestování odmítnutých uchazečů o azyl. Schváleným balíkem azylových zákonů se odsuny urychlí. Mluvil o desetitisících lidí z Balkánu, kteří budou muset opustit zemi. Ministr si chce v příštích dnech udělat v Albánii představu o tom, jak tam budou odsunutí přijati.

Spolková vláda chce také intenzívněji odsunout Afghánce. Země se již posunula na 2. místo v seznamu zemí původu uprchlíků. Tak to nemůže zůstat, řekl Maiziére.Ve zvýšené míře přicházejí příslušníci střední vrstvy z hlavního města Kábul. „ S afghánskou vládou se shodneme na tom, že mládež Afghánistánu a rodiny střední vrstvy mají zůstat ve své zemi a tam zemi budovat.“

Němečtí vojáci a policisté přispěli k tomu, že země je bezpečnější. Do Afghánistánu také proudilo hodně rozvojové pomoci. „ Dá se tedy očekávat, že Afghánci zůstanou ve své zemi“, zdůraznil ministr. Proto uprchlíci odtamtud nemohou očekávat, že všichni mohou zůstat v Německu, ani ne jako „ trpěni“.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Zdeňka Holešová