Ejhle! Hollande připustil možnost prodeje nových lodí Rusku

15. 10. 2015   První zprávy
Bylo by to směšné, pokud ne k pláči. Ale francouzský prezident to řekl během návštěvě vrtulníkových nosičů Mistral, které byly prodány Egyptu poté, co je Francie odmítla předat Rusku.Dodal, že v budoucnu může Paříž uzavřít s Ruskem nové smlouvy na dodávky lodí, uvedla agentura Associated Press.„Vztahy s Ruskem, které souhlasilo s ukončením smlouvy, se upravily. Myslím, že budeme spolupracovat i na nových lodí,” řekl prezident.
Francouzský vůdce navštívil v Saint-Nazaire loděnice loďařské společnosti STX, která konstruovala Mistraly určené pro Rusko, ale pak prodala Egyptu. Nastoupil na jednu z lodí, nesoucí název Vladivostok, ale nyní jméno je vymazáno a přetřeno šedou barvou.

Jejich dodávky Rusku byly nejdříve Paříží přerušeny, a pak zrušeny s odkazem na situaci na Donbasu a připojení Krymu k Rusku.

Kdo tlačil na Francii kvůli Mistralům? NATO a Polsko!
La Tribune: Většina Francouzů by předala Rusku Mistraly

Postoj Hollandeho vyvolává hned několik otázek. Takže se nyní vztahy s Ruskem upravily. A jak? Rusko se již neangažuje v občanské válce na východní Ukrajině? To byl jeden z důvodů. Anebo snad Rusko opětovně darovalo Krym do ukrajinských rukou? Vzhledem k tomu, že se z dostupných informací k tomu Ruská federace nechystá, jaká je tedy změna? Nebyly to nakonec jen záminky, které měly Rusko zatlačit do kouta?

Kromě uštěpačných poznámek, které si můžeme odpustit, se díky Hollandemu podařilo přinejmenším zpochybnit Francii jako spolehlivého obchodního partnera. A z prezidenta Hollandeho se stala nedůvěryhodná postava ve vedení země galského kohouta.
První zprávy , Jiří Kouda