Independent о pozemní operaci v Sýrii: USA se vydaly na nebezpečnou cestu

29.10.2015 Sputník 
Washington podvádí své občany ohledně další činnosti v Sýrii – jeho současná strategie na Blízkém Východě se boří a USA pravděpodobně zahájí pozemní operaci v regionu, předpokládá americký redaktor The Independent David Usborne.Barack Obama byl zvolen a potom opětovně zvolen prezidentem v podstatě proto, že slíbil, že Amerika přestane přemísťovat vojska kvůli účasti v cizích válkách. Občané podpořili taková prohlášení Obamy, ale to, co USA dělají v Sýrii teď, je stále těžší charakterizovat, praví se v článku.

Tři varianty jednání USA po zahájení operace RF v SýriiPouze v Iráku zůstává 300 amerických vojáků, kteří se nazývají „instruktoři” a „konzultanti”. Co se týče Sýrie, tak tam USA pokračují v podpoře takzvané umírněné opozice, bojujícící s teroristickou skupinou Islámský stát, „pouze” prostřednictvím vzdušné pomoci, dodávek zbraní a instruktáže, připomíná Usborne.

„Bílý dům má daleko k čestnosti, jelikož jeho strategie se rozpadá. IS zůstává nebezpečnou ozbrojenou formací v Iráku a Sýrii. Poslední program tréninku pro umírněnou opozici je směšný. Jediná varianta pro USA — zahájit pozemní operaci”, předpokládá komentátor The Independent.

Jestliže minulý měsíc šéf aparátu Bílého domu Denis McDonough mluvil o tom, že „pozemní síly v Sýrii budou syrskými”, tak už tento týden ministr obrany USA Ashton Carter prohlásil, že USA budou podporovat partnery i cestou „přímých pozemních akcí”, poznamenává Usborne.

Nastal čas podívat se pravdě do tváře. Bílý dům mluví o „konzultacích a podpoře” „umírněné” opozice v Sýrii, ale američtí vojáci se už účastní pozemního boje s IS v Iráku a brzy budou — jestli už tam nejsou — v Sýrii. USA se znovu vydaly na nebezpečnou cestu, říká komentátor.