Ivanov: jak to bylo s rozhodováním o operaci RF v Sýrii

20. 10. 2015     zdroj
Při rozhodování o odeslání letecké skupiny RF do Sýrie “nebyla ani spontánnost ani spěch,” uvedl vedoucí administrativy prezidenta Ruska Sergej Ivanov v rozhovoru pro TASS.
Podle něj se všechny akce předem promýšlely, pečlivě propočítávaly a koordinovaly s vrchním velitelem Vladimírem Putinem.

“Nyní už není žádným tajemstvím, že bojové letouny a některé speciální jednotky ozbrojených sil byly v předstihu odeslány do Sýrie,” připomněl.

Závěrečná fáze projednávání operace v Sýrii proběhla za účasti armádních činitelů na zasedání Rady bezpečnosti Ruska pozdě večer 29. září. “Ještě jednou jsme zvážili “pro” a “proti”, klady a zápory. Teprve poté následovala výzva prezidenta na adresu Rady federace, jejíž text jsem přivezl brzy ráno do budovy na Bolšoj Dmitrovke”, uvedl Ivanov.

Na otázku, proč právě nyní se Rusko potřebovalo “plést do rvačky,” Ivanov řekl, že “situace se stala nesnesitelnou.” Připomněl nebezpečí, které představují tisíce těch, co pocházejí z Ruska a dalších zemí SNS, bojující v řadách “Islámského státu” (IS, ISIL).

“Snažíme se konat tak, aby se do Ruska neměl z ISIL kdo vrátit a aby všichni teroristé zůstali ležet v sýrijské zemi,” zdůraznil.

Když mluvil o davech uprchlíků, proudících z Blízkého východu do Evropy, Ivanov varoval, že mezi nimi mohou být takzvaní “sleeper agent” čili “spící” agenti, kteří mohou v určenou hodinu provést teroristický útok.

Když komentoval perspektivu politického urovnání v Sýrii, Ivanov poznamenal, že “s rozumnou opozicí je možné pokusit se dohodnout, kompromisy musí být vzájemné.”

Pro Novu republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová