James Lewis, AT : Putin povstal, aby bránil křesťanskou civilizaci místo Obamy. Pokud by ,,zchlamstli Sýrii”, byli by už teroristé v Rusku….!

15. 10. 2015   První zprávy
Spojené státy prováděly zásadně špatnou politiku na Blízkém východě, a nyní to má napravit ruský prezident, píše americký časopis American Thinker.
Putin oživuje historickou tradici, podle níž Rusko hájí křesťanský svět, a Moskva z toho získá značný prospěch.
Křesťané na Blízkém východě vidí v Putinovi jediného obránce před džihádem a bojujícími ateisty Západu.
„Obama systematicky podkopal pozici našich přátel na Blízkém východě, a Vladimir Putin to nyní napravuje. Obama sliboval velké změny, ale ne ty, které se dějí,“ píše James Lewis ve svém článku pro American Thinker. „A pak přišel car celé Rusi, aby zachránil křesťanskou civilizaci před krvavou noční můrou v Sýrii a Iráku.”

Washington již přestal předstírat, že pochopil, co se děje, pokračuje autor. Dokonce i v otázce Íránu Obamova politika selhává: „Teherán získává vše, co chce i bez Obamy. Německo s ním posiluje obchodní spolupráci, íránská armáda vede válku proti džihádistům v Sýrii, které podporují USA, a smyčka kolem Saúdské Arábie se zatahuje.

CIA se nepodařilo předpovědět ruskou operaci v Sýrii, přestože v poslední době vedoucí představitelé mnoha zemí v regionu posílali své vedoucí vyjednavače do Moskvy.„Je to jediná věc, kterou mohli udělat poté, co jsme je hodili do čelistí žraloka,” konstatuje autor. Kromě toho každý vyjednavač, samozřejmě „přinesli carovi dary”, aby uspokojil nového hegemona.

Spojené státy nepotřebují velkou zpravodajskou síť: Bílý dům již pravda nezajímá, uvedl Lewis. Podle něj Obama nemá rád, když mu někdo odporuje, a CIA říká to, co nechce slyšet.

Putin: Pokud by „zchlamstli“ Sýrii, byli by už teroristé v Rusku!

Křesťané na Blízkém východě vidí v Putinovi jediného obránce před džihádem a bojujícími ateisty Západu. Proto má Rusko příležitost se stát hlavní stabilizující silou v regionu. V IS bojují tisíce čečenských rebelů, u nichž jsou zkušenosti z vedení bojů, a Putin nebude tolerovat jejich návrat. Celá jeho prezidentská cesta byla postavena na potlačení čečenských bojovníků, píše autor, a na tom je založena jeho popularita v zemi. Zatímco USA utratily půl miliardy dolarů za zbraně pro úmírněnou opozici, a mnoho z jejich bojovníků nakonec uprchlo do nejhošího islámského gangu IS.

Rusko bylo po staletí hlavním obráncem křesťanství. Putin se nyní často objevuje na veřejnosti společně s patriarchou, a to nejen kvůli politickým motivům, poznamenalo vydání AT, ale také kvůli jeho hluboké lásce k historii. Pamatuje si invazi muslimů do Ruska a ví, že za tisíc let se džihád ani trochu nezměnil, a se nebojí o tom mluvit. „Nechce aby nukleární džihád zvítězil.” Po tolika letech komunistického režimu se ukázalo, že ve věku ateismu je v Rusech zakořeněno pravoslaví, a Putin se vrátil k praxi carů, kteří využili pravoslavnou církev ke sjednocení národa. Přestože není Putin liberál, je to realista, míní AT.

„Bude-li Putin chytrý, nebude zneužívat své nové postavení a moc na Blízkém východě,” míní autor článku. Pokud Moskva udrží rovnováhu sil v regionu, bude z toho mít jen prospěch. To znamená, že potřebuje najít místo mezi Íránem a Saúdskou Arábií, Íránem a Izraelem, mezi Evropou a zeměmi produkujícími ropu, na kterých závisí. „Rusko může těžit už jen z toho, že bude chránit vzájemně nepřátelské ropné režimy od sebe navzájem,” uvedl American Thinker.
První zprávy,Jiří Kouda