Jimmy Carter z vlastní iniciativy předal Putinovi americké mapy objektů ISIL: “Teď to bude moje chyba, ne Putinova”

21. 10. 2015     zdrojpůvodní zdroj
Třicátýdevátý prezident USA Jimmy Carter vyslyšel prosby svého nynějšího ruského kolegy k Washingtonu, aby přišel k rozumu (Vladimír Putin žádal americké partnery, aby konečně začali spolupracovat v boji proti teroristům v Sýrii, a nestěžovali si na úspěchy ruského letectva). Po pracovnících ruského velvyslanectví předal do Moskvy mapy s vyznačeným umístěním objektů ISIL (teroristická skupina v Rusku zakázaná).


Odkud má exprezident USA tajné údaje, které Moskva dosud nemohla z partnerů “vyrazit”, a zda jsou jím poskytnuté informace spolehlivé, to není zatím jasné. O samotné skutečnosti návštěvy Cartera na ruském velvyslanectví informoval článek vea Washington Free Beacon. Osobně o tom řekl také Carter během svého vystoupení v Georgii, které odvysílal televizní kanál NBC.

Carter vysvětlil, že rozhodnutí o předání mapy Rusku u něj vzniklo proto, že Putina zná už dlouho; a jak se zdá, důvěřuje mu. Z vyjádření bývalého prezidenta vyplývá, že to byla zcela jeho iniciativa:

Poslal jsem Putinovi dopis, ve kterém jsem mu nabídl získat kopie našich map pro zasazení přesnějších úderů na území Sýrie. Druhý den mně telefonovali z velvyslanectví.

Dopis byl odeslán na osobní e-mailovou adresu ruského prezidenta, řekl Carter. Podle něj mu adresu dal samotný Putin letos na jaře, kdy se setkali se světovými lídry, aby diskutovali syrské a ukrajinské problémy.

Nyní, zažertoval Carter , “pokud Rusko nebude bombardovat ty, které má, je to moje chyba, ne Putinova.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová