Merkelová se špatnými anketními výsledky – Dál, pořád dál

Florian Gathmann 
25.10.2015  Spiegel
Jen 36 % v aktuální anketě, tak špatně na tom nebyla Unie již přes tři roky. Ovšem šéfka CDU Merkel pokračuje ve svém kurzu v uprchlické krizi – i proti prominentním kritikům ve vlastních řadách. Pomůže jí mít na své straně alespoň Joschku Fischera? Politik Zelených a bývalý ministr zahraničí sám přesně neví, co se s ním děje: „ Nikdy jsem si nemyslel, že bych někdy veřejně obhajoval Angelu Merkelovou. 

Ale musím to udělat.“, řekl Fischer v Bild am Sonntag. Šéfka CDU, zdůrazňuje, zaslouží respekt a podporu napříč stranami.

Ovšem u voličů ztrácejí kancléřka a strany Unie podporu. Anketní hodnoty Merkelové klesají spolu s CDU a CSU , v aktuální anketě institutu Emnid vychází Unie jen s 36 %, tak málo to nebylo již přes tři roky. Přitom demoskopy Emnid nejsou právě známy tím, že by Unii hodnotily obzvlášť špatně.

Zároveň musí Merkelová čelit prominentní kritice z vlastní strany: Ministr financí Wolfgang Schäuble mluvil podle informací SPIEGELu o tom, že nálada mezi členy je dramatická. Když nejnovější balík azylových opatření spolkové vlády nebude brzy účinný, utrpí vztah stranické špičky vůči členské základně škodu, varoval politik CDU.

Schäuble sedí již více než čtyři desetiletí ve spolkovém sněmu, byl předsedou CDU a šéf unijní frakce, hned dvakrát ministr vnitra – zkrátka: Když někdo zná stranu, pak je to on. Když Schäuble bije na poplach, je situace opravdu podezřelá. Jeho kritika má nesrovnatelně větší váhu než neustálé malicherné výtky z CSU.

Motto Merkelové : Nenechat se vyvést z míry

Kancléřka to ví. Ale rozhodne se, že se nenechá vyvést z míry. Také jí asi nic jiného nezbývá. Když by Merkelová nyní hekticky oznámila korektury nebo nouzové plány, dala by v prvé řadě v sázku svou pověst kancléřky zachovávající klid. Image, se kterým pomohla Unii k takřka třem volebním vítězstvím. A navíc snad asi vůbec nemyslí na to, že musí učinit velké změny v uprchlické politice.

A tak zní motto Merkelové, volně podle brankáře – titána Olivera Kahna: Dál, pořád dál! V ústředí CDU nechtěli nejnovější anketu komentovat, místo toho odkázali na výroky generálního tajemníka Petra Taubera před týdnem: „ Máme problém, který jsme ještě nevyřešili. Je normální, že lidé reagují kriticky.“

Velký balík opatření spolkové vlády k uprchlíkům vstoupil ve skutečnosti v platnost teprve o víkendu, který mimo jiné předpokládá rychlejší odsuny, rozšíření seznamu bezpečných zemí původu a dodatečná zpřísnění azylového práva. Merkelová a její lidé doufají, že brzy nabude účinek a že se nálada obyvatelstva i ve vlastní straně zvrátí.

Tak argumentují i přívrženci strany, kteří kancléřku veřejně obhajují. Vláda Merkelové reformovala „ v rekordním čase“ azylové právo, řekla mediální skupině rozhlasu ministryně obrany a místopředsedkyně CDU Ursula von der Leyen. A šéf strany a frakce Duryňska Mike Mohring, který v minulosti neměl vždy stejný názor jako kancléřka, říká: „ Existuje deficit ve vnímání toho, co všechno již spolková vláda v uprchlické krizi dokázala.“

Další kroky budou asi následovat
Ale také zastánci Merkelové si myslí, že v uprchlické krizi se musí toho stát ještě mnohem víc: Další kroky budou následovat“, říká von der Leyen, Mohring požaduje konkrétně druhý balík azylových opatření: Zde musí jít o témata jako následné stěhování rodin, nepřípustnost následných žádostí o azyl a tranzitní zóny“. Kancléřka asi nemá proti tomu žádné námitky, ale musí brát ještě ohled na koaličního partnera, který má například k tématu tranzitních zón zcela jiné představy než Unie. SPD má také potíže s dalším plánovaným novým zpřísněním azylového práva.

Sociálně demokratickou podporu má naproti tomu úsilí Merkelové na evropské úrovni, jako v neděli večer na summitu EU k uprchlické krizi. To platí i pro zapojení Turecka, které je v unijních stranách právě tak sporné – ovšem šéf CDU Duryňska Mohring to výslovně chválí.

Počty uprchlíků ale rychle neklesnou, to Merkelová ví. Ale něco posunula, nyní potřebuje trochu trpělivosti. Bude ji mít strana a obyvatelstvo? Když se Merkelová vrátí z Bruselu, může v pondělí odpoledne v předsednictvu CDU udělat nový test nálady, stejně jako po dialogu s občany v Norimberku. Za týden se opět sejde frakce spolkového sněmu, posledně tam byla překvapivě otevřená kritika Merkelové.

Také do té doby se krize nevyřeší.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Zdeňka Holešová