Moskva jedním úderem zmařila plány Washingtonu – Bývalý šéf izraelské zvláštní služby „Nativ“ Jakov Kedmi: vítězství Moskvy a Damašku bude hanbou Západu

[Jakov Kedmi]

– rozhovor –
12.10.2015  Zvědavec

Jakove Iosifoviči, Rusko nyní jedná v Sýrii tak, jak více než rok jednali Američané a Evropané. Bombarduje teroristy. Proč se Západ proti nám tak tvrdě postavil?
Mýlíte se. Rusko vůbec nejedná tak, jak jednaly USA a Evropa. Rusko bojuje s Islámským státem, ale oni jen dělali, že s ním bojují. To, co dělali Američané pod rouškou boje s Islámským státem, je prostě schizofrenní.


Tak ostře to vnímají proto, že Rusko jedním rázem zničilo všechny plány Washingtonu a Rijádu. Protože pokud se Rusku podaří zlikvidovat Islámský stát a další islamistická teroristická uskupení, bude to znamenat úplnou porážku USA a jejich spojenců. Jejich pět let trvající úsilí svrhnout v důsledku občanské války prezidenta Sýrie Asada se nezdaří. Všem bude jasné, že účinnost ruských vojenských sil je mnohem vyšší, než amerických. A to hlavní – Rusku se konečně podaří uchytit na Blízkém východě se všemi z toho plynoucími důsledky. Získá základnu ve Středozemním moři, která se stane hlavní základnou proti americké 6. flotile. A kromě toho, další země Blízkého východu, které to vše uvidí, budou činit závěry o tom, kdo má jakou váhu ve světě, s kým je potřeba se přátelit a s kým ne.

Jaký vztah má Izrael ke zvláštní operaci Ruska v Sýrii?

Izrael oficiálně neprotestuje. A nevyjadřuje žádnou nelibost nad jednáním Ruska. My v Izraeli jsme řekli, že se nepřipojujeme k těm, kteří se pokoušejí obvinit Rusko kvůli jeho počínání v Sýrii. Návštěva premiéra naší země Netanjahua v Moskvě měla zkoordinovat operace ruských a izraelských vzdušných sil.

V předvečer zvláštní operace přijížděli do Moskvy lídři z Blízkého východu jeden za druhým. Stalo se Rusko centrem politiky v arabském světě?

Moskva je nyní jednoznačně jedním z hlavních hráčů. Vedle zemí regionu je nejaktivnějším a nejvýznamnějším účastníkem událostí.

Syrští vojáci v nové ofenzívě proti ISIL

Ale Rusko se rozchází s Tureckem v názorech na zvládnutí konfliktu v Sýrii. Turecký prezident Erdogan hrozí přerušením „přátelství s Moskvou.“

Turecko má své vlastní zájmy v regionu a vůbec nepotřebuje, aby Sýrie zesílila. Chce posílit vliv islámských uskupení, potlačit všechny varianty kurdské aktivity v Sýrii a Iráku. Nespěchal bych se zařazením Turecka mezi strategické spojence Ruska. Až bude zprovozněn ruský „Jižní proud“ přes Turecko, tak to bude možné potvrdit.

Neudivilo vás, jak rychle jednalo Rusko? Od rozhovoru Putina s Obamou v OSN do začátku náletů uběhlo sotva pár dní…

Všechno bylo realizováno velice přesně! Bylo zřejmé, že nasazení ruského letectva v Sýrii začne krátce po vystoupení Putina v OSN a rozhovoru s Obamou. Dříve by to bylo nerozumné z diplomatického úhlu pohledu a později z pohledu strategického. Putin to zahrál jako podle not.

Evropa a USA neustále varují Rusko, aby nedělalo chybu a nebombardovalo „umírněnou syrskou opozici.“ Kdo to vlastně je?
„Syrskou opozici“ z 50-60 procent tvoří Al-Kaida a Islámský stát. Zbylá část jsou z poloviny různé druhy „Muslimských bratrstev.“ Pokud jde o zbytek – jednu polovinu tvoří nenáboženská opozice a druhou prostě městské gangy. Obyčejní lupiči, kteří jsou na Západě dáváni pod jednu střechu s opozicí. Ale ti všichni nemají nic společného s obyvatelstvem samotné Sýrie, které se z 80 procent nachází na územích ovládaných Asadem. Mnozí tam přesídlili, aby unikli před Islámským státem a Al-Kaidou.

Je to precedens – poprvé za 25 let se Rusko účastní válečných událostí za hranicemi bývalého Sovětského svazu. Co to znamená?

Za prvé to znamená, že situace ve světě je krajně složitá a nebezpečná. Za druhé to znamená, že se Rusko rozhodlo neopakovat chyby Sovětského svazu, který se po roce 1985 vzdal aktivní účasti při řešení světových problémů. Rusko prostě udělalo závěr z toho, co proběhlo v Jugoslávii, Iráku a Libyi.

Syrští dělostřelci – ruské zbraně

Rusko a Asad během tří měsíců třikrát udeří

Ruské letectvo již déle než týden koná nálety na teroristy v Sýrii. Jaký bude podle Vás další průběh operace?
Zatím Rusko teprve začíná nasazovat své letectvo, provádí rozvědku a přípravné nálety. Ruská letadla dosud neoperují plnou silou. Nálety nedosáhly maximální úrovně, nebyly nasazeny bitevní vrtulníky, které jsou hlavní údernou silou při podpoře pozemních vojsk. Pravděpodobně k tomu dojde velmi brzy.

Čeho chce Rusko dosáhnout v Sýrii?

Nejbližší taktický cíl, podle mě, je pomoci Asadově armádě dosáhnout turecko-syrskou hranici a osvobodit od teroristů přilehlé oblasti. Až bude tento úkol splněn, všechny základny teroristů budou odtrženy od prostoru své hlavní podpory – od Turecka. U hranice se nyní nacházejí hlavní síly teroristů – více než deset jejich různých druhů uskupení a směrů.

Potom bude rozvinut útok na jihu Sýrie, aby byly osvobozeny další oblasti. To už bude snazší, bez dodávek zbraní se Islámský stát v Sýrii rozpadne velice rychle. A pak začne operace proti Islámskému státu směrem k Iráku. Ne náhodou Rusko založilo koordinační centrum právě v Bagdádu. To je první fáze ruských akcí, která může proběhnout, nenastanou-li nějaké nečekané okolnosti, během tří měsíců až půl roku.

Už nyní Rusko silně omezilo možnosti letectev ostatních zemí v regionu. V první řadě letectva USA. A také Turci, například, nebudou moci tak jednoduše bombardovat Kurdy. A Kurdové pak budou mít možnost pustit se do boje s Islámským státem.

Jaké jsou celkově šance Ruska a jeho koalice na úspěch?

To bude záviset na úspěšnosti útoku syrské armády. Jestli bude úspěšný, pak to bude pro Rusko dobré. Jestli se nezdaří, bude to důvod k obavám nejen pro Rusko a Sýrii, ale pro celý svět. Pro Asada je nezbytné zaútočit co nejrychleji. Jenom letecky se problémy nevyřeší. Situace došla tak daleko, že už se nedá na nic čekat. Otálení pouze komplikuje už tak složitou situaci.

Jakov Kedmi-Kazakov (na fotogtafii) se narodil v Moskvě, v roce 1969 emigroval do Izraele. Účastnil se „Války soudného dne,“ (čtvrtá arabsko-izraelská válka, která začala 6. 10. 1973 útokem Egypta a Sýrie a skončila po 18 dnech (pozn. překl.: u nás je označovaná spíše jako „Jomkipurská válka“)). Od roku 1977 působil ve zvláštní službě „Nativ,“ která byla zaměřená na migraci Židů do Izraele. V letech 1992 – 1999 byl šéfem této služby.

МОСКВА ОДНИМ УДАРОМ СЛОМАЛА ПЛАНЫ ВАШИНГТОНА vyšel na kp.ru. Přeložil Croix – děkuji.