Na teroristy v Iráku útočí nové drony. Tentokrát ne americké, ale čínské

13. 10. 2015  Eurasia24

Irák začal v boji proti teroristům z Islámského státu používat útočné bezpilotní prostředky. Nejde však o žádný ze strojů americké výroby – Irák se ve snaze získat co největší nezávislost obrátil na Čínu, která drony ochotně dodala.


První bezpilotní letadla typu СН-4В do Iráku dorazila už na jaře letošního roku. Teprve před několika dny však velení iráckých vzdušných sil oficiálně uznalo, že čínské drony vlastní, a představilo je novinářům.

Čínský bezpilotní prostředek СН-4В může být využíván k průzkumným, ale také k bojovým misím, podobně jako americké stroje MQ-1 Predator či MQ-9 Reaper. Má rozpětí křídla 18 metrů a vzletovou hmotnost okolo 1300 kilogramů. Na čtyřech závěsných bodech pod křídlem může nést 350 kilogramů bojového nákladu, jako jsou nové rakety AR-1 s laserovým navedením na cíl či malorážové řízené pumy FT-5. Ozbrojený СН-4В vydrží ve vzduchu až čtrnáct hodin.

Irák sáhl po čínských bezpilotních prostředcích z několika důvodů. Jedním z nich je neochota Spojených států dodávat svému „spojenci“ nejnovější technologie, jak se ukázalo například v souvislosti s prodejem letounů F-16IQ do Iráku, s nimiž Američané odmítli dodat nové protiletadlové rakety AMRAAM a připustili pouze prodej už běžně nepoužívaných starších střel Sparrow.

přeložil geo