P.C. Roberts: Impulzívnost americké moci

9. 10. 2015    zdroj
Impulzívnost Washingtonu, pokud jde o použití síly, je nebezpečím pro Ameriku i pro Svět. Arogantní washingtonští politikové i zbláznění neokonzervatisté křičí, že USA musí zahájit sestřelování ruských letadel, operujících proti proamerickým silám, jež v křečovité snaze svrhnout vládu, strhávají Sýrii do smrti a pustošení a zahánějí z ní miliony uprchlíků do Evropy.


Dokonce i můj někdejší kolega ze Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS), Zbigniew Brzezinski, za normálních okolností rozumný i když občas též chybující muž, napsal do Financial Times, že Washington by měl Rusům poslat ultimátum, „aby zastavili své vojenské akce, ohrožující americké majetky.“ Americkými majetky míní Brzezinski džíhadistické síly, které Washington na Sýrii uvrhl.

Brzezinského prohlášení, že „Rusko musí v Sýrii pracovat s USA a nikoliv proti nim,“ je falešné. Skutečnost je prostě taková, že v Sýrii musí USA pracovat s Ruskem a nikoliv proti němu, protože je to Rusko, které kontroluje situaci, jedná v souladu s mezinárodním právem a dělá prostě správnou věc.

Ash Carter, americký ministr pro válku, Brzezinského požadavek opakuje. Řekl, že Washington není připraven spolupracovat s Rusy na „tragicky chybné strategii“, jež ohrožuje nelegální pokus Washingtonu násilím svrhnout syrskou vládu.

Stanovisko Washingtonu vychází z předpokladu, že jen on rozhoduje o tom, kolik chaosu vyšle do světa, samozřejmě v naději, že tento chaos doputuje nakonec i do Ruska.

Mám za to, že Washington neposlouchal, když Putin ve svém projevu v OSN řekl: „Nemůžeme už dál tolerovat stav věcí ve světě.“

Nesnesitelný stav věcí je právě chaos, který Washington rozpoutal na Středním východě, chaos, hrozící rozšířením do všech zemí, obývaných muslimským obyvatelstvem, a chaos, před nímž miliony uprchlíků prchají v těchto dnech do Evropy.

Generálporučík Michal Flynn, dřívější ředitel americké bezpečnostní a zpravodajské agentury, fungující jako zpravodajská organizace Pentagonu, řekl, že Washington by měl rozumět tomu, že „Rusko má svoji zahraniční politiku a že i ono má národní bezpečnostní strategii“, a že Washington by tedy neměl překračovat „červené linie Ruska“.

Generál Flynn se tak postavil po bok Patricka J. Buchanana. Dva hlasy zdravého rozumu proti aroganci, hrozící naším zničením.

Přeložil Lubomír Man