P.C. Roberts: Putin k Washingtonu: Máte kaši namísto mozku

15. 10. 2015    zdroj
Tato slova adresoval prezident Putin Washingtonu za jeho neochotu podělit se s Ruskem o zpravodajské informace, týkající se Sýrie, a obvinil jej ze zmatkovitého myšlení. „Mám za to, že někteří z našich partnerů mají prostě kaši namísto mozku,“ řekl Putin, a byla to nejkritičtější výtka, kterou k počínání Washingtonu v syrské krizi zatím vyřkl.


V minulém měsíci zahájila Moskva bombardování Sýrie s tím, že potřebuje zjistit pozice džihádistů islámského státu ještě předtím, než tito překročí hranice Ruska, které má na svém území početnou muslimskou populaci. Ale Washington před tímto požadavkem zabouchl dveře s tím, že Moskva cílí své útoky i na Západem podporované tzv. umírněné rebely a snaží se udržet u moci režim Bašára Assada.

„Často nyní slyšíme, že naši piloti zasahují nesprávné cíle,“ řekl Putin na úterním Investičním fóru v Moskvě a dodal, že Rusko tedy požádalo Washington o seznam cílů, ale bylo Washingtonem odmítnuto těmito slovy: „Ne, k tomuhle nejsme připraveni.“

„Takže jsme se zamysleli a obrátili jsme se na Washington s další prosbou: Tak nám tedy aspoň řekněte, kam bychom útočit neměli. A na tohle nám už žádná odpověď nepřišla. Já tomu nerozumím. Jak je pak možno spolupracovat?“ zeptal se Putin. „Myslím si, že někteří naši partneři mají prostě kaši namísto mozku, nemají pojem o tom, co se v Sýrii skutečně děje a čeho tam vlastně oni sami chtějí dosáhnout.“

Putin se zmínil i o rozhodnutí Spojenými státy vedené koalice, že bude syrským rebelům shazovat střelivo na padácích, a dodal k tomu, že by tak mohlo skončit v rukou nesprávných adresátů.

V televizních novinkách o víkendu Putin oznámil, že chce syrský režim podpořit, a že úkolem Moskvy je „stabilizovat úřady a vytvořit podmínky pro hledání politického kompromisu.“ „Nechceme stůj co stůj dosáhnout jednoho určitého druhu vedení v Sýrii,“ řekl pak Putin na úterním Investičním fóru v Moskvě.

Přeložil Lubomír Man