P.C. Roberts: Zpráva o pádu letu MH-17

14. 10. 2015      zdroj
Když jsem četl, že vypracování zprávy o sestřelení malasijského letadla nad Ukrajinou bylo svěřeno Holaďanům, věděl jsem, že nebude žádné vyšetřování a nebude též žádný ohled na fakta. A také nebyl a není. Nebylo v mém plánu se této zprávy dotýkat, protože washingtonská propaganda svým úmyslem vrhnout vinu na Rusko přinejmenším v západním světě už mezitím uspěla. 


Nicméně současný falešný výklad této zprávy v západních médiích, jako např. v americkée National Public Radio (NPR), bije do očí takovým způsobem, že z něj činí spíš zkazku než zprávu.

Uvedu příklad: Právě jsem ve zprávách rádia NPR vyslechl jeho moskevského korespondenta Coreyho Flintoffa, prohlašujícího, že raketu, jíž bylo letadlo sestřeleno, nemohli odpálili ukrajinští separatisté, protože ti na to neměli dostatek potřebných technických znalostí. Proto musela být odpálena Rusy.

V holandské zprávě ovšem není nic, co by takový závěr aspoň naznačovalo. Takže Flintoff je buď nekompetentní, nebo lže, anebo prostě vyjadřuje svůj názor – a nikoliv tedy závěr zprávy.

Jediný závěr, ke kterému totiž zpráva dospěla, je to, co jsme už všichni věděli. Že totiž byla-li to skutečně raketa BUK, jež letadlo z oblohy snesla, šlo o raketu vyrobenou Rusy. Holandská zpráva však neříká, kdo ji odpálil. Ve skutečnosti zpráva Rusko nižádným způsobem neobviňuje, obviňuje však Ukrajinu za to, že neuzavřela vzdušný prostor nad územím, na němž se válčilo. A právníci už též ve své reakci na zprávu prohlásili, že rodiny obětí budou pravděpodobně Ukrajinu za tuto nedbalost žalovat.

Samozřejmě, nic z toho se ve Flintoffově rozhlasovém podání z Moskvy neobjevilo.

Vybral a přeložil Lubomír Man