Pentagon: Spojené státy budou v Sýrii čelit Rusku! Syrský vzdušný prostor je nyní pod kontrolou a ostrahou ruské protivzdušné obrany.

 6.10. 2015  První zprávy
 Šéf Pentagon slíbil, že budou přijaty kroky potřebné k tomu, aby se mohlo čelit Moskvě během její vzdušné operace v Sýrii.Ashton Carter, šéf Pentagonu, oznámil plány Spojených států a jejích spojenců k přijetí nezbytných opatření, aby čelili Rusku v souvislosti s jejími vojenskými operacemi v Sýrii. Zároveň ale sdělil, že je Amerika je připravena spolupracovat s Moskvou, uvedla ntv.ru s odkazem na agenturu Bloomberg.

Ashton Carter, americký ministr obrany prohlásil: „Spojené státy a jejich spojenci podniknou kroky na obranu proti Rusku. Její akce vedla k eskalaci války v Sýrii. Vyzýváme Moskvu, aby operovala bezpečně. Jsme otevřeni k další spolupráci.”

Zdá se, že se lépe nedá politická schizofrenie ani vyjádřit. Zdá se, že otázka s kým kdo a proti komu bojuje v Sýrii, je velice relativní. Dosud se zdálo, že šlo k společný boj proti teroristickému džihádismu v podobě Islámského státu. Navíc slova amerického ministra obrany evokují obavy některých analytiků z možného střetu obou velmocí na území třetího státu a jeho možné eskalace do globální války.
Dříve ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že všechny akce ruského letectva v Sýrii jsou dostaatečně veřejné. Ministr zahraničních věcí uvedl, že neslyšel o plánech USA o protiakcích proti operacím ruského letectva v Sýrii.

Rusko vlastně nad Sýrií už bezletovou zónu vyhlásilo

Každý den po mnoho let pronikají izraelská letadla nad vzdušný prostor Libanonu a Sýrie. Nyní se ale s přítomností ruských letadel situace v regionu změnila.

V noci z  1. na 2. října se čtyři izraelské letouny F-15 přiblížily ze Středomoří k syrskému pobřeží směrem na Latakii. Cestou do Sýrie letěly nejdříve směrem na Kypr a potom nad Sýrii. Ruský radar umístěný na základně v Sýrii zaregistroval jejich let a šest ruských letadel Suchoj SU-30 bylo posláno do vzduchu proti izraelským letadlům. Vzhledem k tomu, že Izraelci nikdy nebyli vážně ohroženi při jejich letech nad území Sýrie, byli překvapeni ruskými letadly připravených k boji. Izraelské stroje se okamžitě obrátily k jihu a přes Libanon prchaly vysokou rychlostí zpět do Izraele. Libanonská armáda později potvrdila, že ve 23:23 místního času přeletěly libanonský vzdušný prostor čtyři letadla.

Ruské SU-30 je super-obratný ruský víceúčelový letoun, schopný plnohodnotný stíhací bombardér. Proto tento stroj může provádět velmi neobvyklé manévry a starý F-15 by v souboji vůbec neuspěl. Tato skutečnost pravděpodobně postrašila izraelské piloty, kteří rychle zmizeli.
Satelitní snímky ukazují, že v Sýrii jsou umístěny ruské SU-30 SM, tato verze SU-30 je klasifikována jako stíhací bombardér 4. generace a je nejmodernější verzí tohoto typu.

Izraelská vláda druhý den protestovala v Moskvě proti incidentu, ale ruští úředníci požadovali vysvětlení co měla hledat v syrském vzdušném prostoru izraelská vojenská letadla? Možná, že Izraelci chtěli otestovat připravenost Rusů nebo chtěli bombardovat jako nedávno pozice syrské armády nebo Hizballáhu.

Dne 25. dubna izraelská letadla bombardovala syrskou raketovou brigádu v horách Qalamoun poblíž libanonsko-syrské hranice. Dne 29. července, vojenská základna PLFP u syrsko-libanonské hranice byla napadena ze vzduchu. Dne 22. srpna, Izraelci zaútočili na vozidlo s členy syrské armády na syrské straně Golanských výšin, poté co bombardovali den předtím cíle v Sýrii.

To je jen několik příkladů, které dokazují jak si izraelský režim představuje svobodné létání nad syrským územím s možností útočit na vše na co chce. Tyto útoky slouží jako pomoc pro radikální islámské teroristy, kteří bojují proti syrské armádě. Jinými slovy, Izrael může pomoci ISIS, stejně jako Američany vedená “protiteroristická koalice”.

To co se tady stalo potvrzuje, že syrský vzdušný prostor je nyní pod kontrolou a ostrahou ruské protivzdušné obrany. Nikdo z okolních území nemůže proniknout beztrestně nad Sýrii. To je důvod, proč Rusové varovali Američany než začalo ruské bombardování, aby zůstali mimo vzdušný prostor. V zásadě tak Rusko nyní vyhlásilo bezletovou zónu nad Sýrií.
První zprávy, Jiří Kouda