Porošenko zasadil ukrajinským nacionalistům úder pod pás

13. 10. 2015     zdroj
Petrem Porošenkem kontrolovaná generální prokuratura potvrdila v pondělí večer na centrálních ukrajinských televizních kanálech informace o možné účasti členů radikální nacionalistické strany “Svoboda” ve střílení do lidí na Majdanu s cílem vyprovokovat masové nepokoje, což nakonec vedlo ke svržení Viktora Janukovyče.


“Právě na “Interu” proběhla informace, v níž tisková služba Generální prokuratury Ukrajiny objasnila účel prohlídek, provedených dnes ráno v bytech tří vysoce postavených funkcionářů VO” Svoboda “.

Právě oni v únoru 2014 bydleli v těch pokojích hotelu “Ukrajina”, z jejichž oken byli podle vyšetřování stříleni “pokojní” demonstranti a pracovníci milice, kteří se snažili čelit “pokojnému” řádění,” napsal ve svém blogu bývalý poslanec Nejvyšší rady Vasilij Volga.

Podle jeho názoru zveřejnila generální prokuratura šokující informace záměrně – v rámci postupného zavádění nové orientace na usmíření s Ruskem.

“Porošenko se rozhodl vypustit část pravdy k všeobecnému komentování! Proč to potřebuje? Vždyť právě díky tomuto střílení, právě díky stovkám zabitých demonstrantů a milicionářů se stal prezidentem! Co se děje?

… Je to jednoduché, přátelé. Toto je začátek velkého zvratu v povědomí veřejnosti … šok, který musí přežít Ukrajinci, ti naši bratři a sestry, kteří jsou stále ještě pod vlivem omamného opojení Majdanu, šok z pravdy o tom, že lidi na Majdanu zabíjeli ukrajinští nacionalisté – výsledkem tohoto šoku musí být silný terapeutický účinek,” soudí politik.

“Za těch patnáct minut, co jsem psal tento příspěvek, mně už telefonovali dva z těch, kteří ještě nedávno přísahali na krev, že se mnou už nikdy nebudou mluvit. A tady vidíte moc televize. Oba mě požádali o setkání, aby se mnou prodiskutovali jejich nový pohled na to, co se stalo na Majdanu v únoru 2014,” tvrdí Volga.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová