Představa německého politologa: Na místě ISIL se objeví obrovská a velmi nebezpečná síla


25. 10. 2015    zdroj
Německý politolog, ředitel pro vědu Rusko-německého fóra Alexander Rahr se domnívá, že období ochlazení vztahů mezi Ruskem a USA se chýlí ke konci a že Porošenko bude nucen uznat autonomii Donbasu. Uvedl to ve vysílání kanálu TVC.


O novém světovém řádu

“Světový řád, který je nyní zakládán v Sýrii, na Blízkém východě. Tam je nutno stabilizovat situaci. Sýrie se rozpadla, rozpadá se Irák. Afghánistán jako stát nefunguje. Takové destabilizující tendence mohou zasáhnout Egypt, Pákistán a Turecko. Myslím si, že Rusko na to nebude mít ani sílu, ani politickou vůli, ani možnosti. Vedoucí představitelé mezinárodního řádu to musí udělat společně. Unipolární svět už není. Američané nemohou být ve vedení celý život. A přijde okamžik, kdy Amerika bude souhlasit se spoluprací s Ruskem.”

Uprchlíci v Evropě – je to nadlouho?

“Jsou první průzkumy veřejného mínění uprchlíků, kteří k nám přicházejí. 90% Syřanů říká, že se vrátí do své vlasti, pokud tam bude pořádek. Proto je problém spíše s Afghánci, Íránci, Iráčany, kteří přišli do Německa a téměř nevěděli, jak tam přežít. Obávám se, že v tomto prostředí bude vznikat islámský extremismus.”

O vztazích mezi Ruskem a Západem

“Kdyby nebyl takový proud uprchlíků, ruská politika v Sýrii by byla posuzována čistě negativně. Prezentovalo by se to jako druhý Afghánistán. Ale jakmile Amerika, Turecko, Írán nebyly s to udělat v Sýrii pořádek, všichni se upínají na to, že Rusko bude schopno to udělat. Proto Evropa říká, že Rusko má pravdu a Asad zatím musí zůstat u moci. ”

O minských dohodách

“Všichni doufáme – i v Rusku i v Německu i v Evropě, že minské dohody začnou fungovat. Před dvěma měsíci se už přestalo doopravdy střílet na Donbasu. Myslím si, že Porošenko prostě bude muset uznat autonomii tohoto regionu. Na hranici Ruska a Ukrajiny posiluje svou úlohu OBSE. Dokonce i vicekancléř Německa řekl, že v případě, že nastane úspěch minských dohod, pak bude možno konečně odstranit sankce. Takže v Německu je pozitivní postoj.”

Zaznamenali Evropané vlastní chyby v postoji k Ukrajině?

“Ano, zaznamenali. Přinejmenším v Německu, kde už před rokem řada vedoucích představitelů země přiznávala, že se Ukrajina neměla stavět před volbu mezi Západem a Východem. Bylo možné se domluvit, že východní oblasti Ukrajiny by byly zaměřeny na ruskou ekonomiku, a západní na Západ. Propásli jsme velkou šanci pracovat společně. ”

O vzájemných očekáváních mezi Ruskem a Západem
“Otázka o vzájemných nesprávných očekáváních. Rusko pomohlo Německu se sjednotit. Bez politiky Gorbačova, Jelcina by všechno neproběhlo tak rychle, nebylo by stažení ruských vojsk z NDR. A byla naděje, že právě Rusko spolu s Německem budou řídit záležitosti v Evropě.

Ale dnes je Německo zakotveno do kontextu transatlantických vztahů. Všichni němečtí politici absolvují stáž v Americe, na univerzitách a ve školách. Celá Evropská elita je nakažena myšlenkou – vybudovat alespoň v Evropě demokracii západního modelu. A k Rusku byl postoj následující: ano, bude klopýtat, ale přijde k demokracii. Ale za Putina to je teď jiné Rusko – se svými ideami, zájmy. Už neklepe na dveře EU a NATO.”

O pozici Číny

“Číňané jsou velmi mazaní. Chtějí se stát velkou mocností, ale aby práci při “potyčkách” se Západem provedlo Rusko, a potom se tiše domluví s týmiž Američany nebo Evropany. Jejich výhodou je, že jsou od nich odděleni Ruskem a Tichým oceánem. ”

Prognóza pro budoucnost

“V letech 2024-2025 budou na světě tři bloky: transatlantický blok, kde Evropa bude ještě blíže k Americe prostřednictvím vytvoření zóny volného obchodu, euroasijská aliance – Rusko, Čína a Indie, a, bohužel, ISIL – možná pod jiným názvem. Tam se objevuje obrovská, velmi nebezpečné a děsivá síla. Tam je silné protizápadní, protiruské, protikřesťanské hnutí, které nelze vojenskými údery zničit. Je to velmi nebezpečná ideologie, která přitahuje mladé lidi. Je tam mnoho nezaměstnaných, mnoho lidí připravených bojovat. ”

O vyhlídkách Ruska 

“Všichni víme, že Rusko má dva trumfy: armádu a jaderné zbraně. A možná – vertikálu Putinovy moci. Ale nemáte tak rozvinutou ekonomiku, jak by bylo třeba. Nejlepší způsob, jak udržet mír, je skrze ekonomiku. Bylo by dobré, kdyby byla v Rusku vyvinuta střední třída, ale to ještě není na dohled.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová