Překvapivé prohlášení syrské opozice: syrská opozice je připravena spojit se s vládou v boji s IS

8. 10. 2015       zdrojzdrojzdroj
Syrská opozice učinila překvapivé prohlášení. “Svobodná syrská armáda” prohlásila, že není teroristickou organizací a je připravena spojit se s vojsky v boji proti teroristům. Dané prohlášení bylo učiněno vůdkyní opozičního Národního akčního výboru pro osvobození Sýrie Mais el Creedy.


“Když se Sýrie stala stanovištěm pro nejrůznější extremisty, islamisty, a islamisté vedou válku proti lidskosti, “Svobodná syrská armáda ” se musí distancovat od této války, odhalit své pozice a připojit se k úsilí vládou Sýrie řízené armády v boji proti IS,” řekla.

Mais el Creedy…prohlásila, že Spojené státy, Saúdská Arábie a některé další země nemají skutečný zájem o boj s extremisty, protože na ně spoléhaly při změně režimu v Sýrii.

Když už o tom mluví samotní syrští opozičníci, pak…

Zástupce syrské opozice Qadri Jamil prohlásil, že opoziční vojska musí poskytnout informace o pozicích, které zaujímá “Svobodná syrská armáda” proto, aby se nestala terčem nové porce leteckých úderů, informuje agentura Sputnik.

Jamil také učinil prohlášení o tom, že sdělení západních médií a politiků, že ruské stíhačky zasazují údery v Sýrii na pozice umírněné opozice, považuje za nelogické.

“Je nelogické mluvit o tom, že Rusové bombardují opozici. Bombardují radikální opozici “Džehbat en Nusra”, kterou některé evropské sdělovací prostředky nazývají syrskou opozicí. Ale nelze je nazývat umírněnou opozicí, jsou to radikální islamisté, kteří mohou být objektem bombardování”, řekl Jamil.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová