Přijel prezident Zeman a byla legrace : Výbuch ve fabrice, teroristé s utěrkou na hlavě, bláznivý Chruščov a ještě více

14. 10. 2015  Parlamentní listy
Prezident Miloš Zeman při návštěvě Zlínského kraje
Povodeň, požár a „teď vás postihla třetí katastrofa, a to je moje návštěva“. Veřejnost pobavil prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Zdounkách. Kromě toho, že se svěřil se svou platonickou láskou, byla ale řeč také o vážných věcech, jako jsou anexe Krymu, cesta do Ruska nebo jeho další kandidatura.

Prezident republiky v obci před občany připustil, že se chtěl blýsknout historií Zdounek, pak ale zaváhal: „Zjistil jsem, že existují tři hypotézy tohoto názvu, z nichž ani jedna není pravdivá. Pokusím se tedy vymyslet čtvrtou, a jak přijedu za rok, tak vám ji sdělím,“ uvedl prezident. Místnímu starostovi pak v úvodním slovu při setkání s občany poblahopřál k tomu, že zastává svůj post už třetí volební období. Připomenul povodeň z roku 2010, která obec postihla, a poukázal na to, že hráz, která vesnici ochrání, má být dokončena v roce 2018. „Postihl vás i požár továrny na výrobu plastových patníků a teď vás postihla třetí katastrofa, a to je moje návštěva,“ pobavil Zeman veřejnost.
Zeman: To byl bláznivý nápad Nikity Chruščova, který předal ruský Krym Ukrajině

„Pane prezidente. Proč jste nešel v Moskvě na tu nádhernou přehlídku?“ zazněl první dotaz z publika. „Je to krásné. Někteří mě odsuzují za to, že jsem do Moskvy jel, a druzí za to, že jsem nejel na přehlídku. Není na světě člověk ten, co by se zavděčil lidem všem,“ reagoval prezident a zopakoval, že se účastnil oslav konce války kvůli vyjádření úcty k jejím obětem. K neúčasti na přehlídce zmínil: „Neúčastnil jsem se přehlídky proto, že v ní měly pochodovat jednotky, které obsazovaly Krym. Z hlediska mezinárodního práva je anexe Krymu protiprávní, protože platí nenarušitelnost hranic, kterou zaručily velmoci. I když si o připojení Krymu k Rusku myslíme cokoli… Můj názor je, že to byl bláznivý nápad Nikity Chruščova, který předal ruský Krym Ukrajině, na druhé straně nebylo správné, abych přihlížel tomu, co je z mezinárodního hlediska anexe. Do Pekingu jsem jel i na přehlídku, protože jsem si nevšiml, že by Číňané obsazovali Krym,“ doplnil Zeman.
Z publika: „Pane prezidente, nechci se dožít toho, aby znovu kandidoval ten zločinec.“
„Pane prezidente. Pokud budete zdráv, doufám, že budete kandidovat na prezidenta. Nechci se dožít toho, aby znovu kandidoval ten zločinec,“ vyjádřil se jeden z místních občanů. Prezident ujistil, že neví, o kom dotyčný hovoří, a pak zmínil, že se teprve rozhodne na základě disponibilních informací. „Co já vím, jestli se mnou například nespadne letadlo, tak v okamžiku pádu se rozhodnu, že už nebudu kandidovat nebo, jestli mé bolavé nohy mě budou bolet dál a ještě víc anebo zda mě nezavřou kvůli tomu, že kritizuji islám, či jestli mě nějaký palestinský terorista s utěrkou na hlavě nezastřelí. To všechno se může stát, takže počkejte do března 2017 a dozvíte se moje rozhodnutí,“ vysvětlil prezident.

Prezident se svěřil se svou platonickou láskou k Audrey Hepburnové

Další z občanů si stěžoval, že nás ostatní státy urážejí, a kritizoval vystupování německé kancléřky Merkelové. „Na vystoupení kancléřky Merkelové jsem reagoval v rozhovoru pro týdeník Reflex a řekl jsem, že paní kancléřka chce být matkou všech Syřanů, zatímco mně bohatě stačí být prezidentem Čechů,“ reagoval Zeman. Na další otázku o obtížnosti povolání prezidenta pak zmínil. „Je to příšerná dřina a jediné, co je na tom příjemné, je setkání s občany.“ V reakci na otázku pak také zmínil prezident své oblíbené knihy a svěřil se se svou platonickou láskou k Audrey Hepburnové. „Nikdy mě neviděla, kdyby mě viděla, tak by to nebyla platonická láska.“ V diskusi občany také zajímala odpovědnost politiků i to, jak se Zemanovi komunikuje s Andrejem Babišem.