Reaktivní plamenomet Solncepjok už ničí teroristy v Sýrii. Video ukazuje, co umí

přeložil geo
17.10.2015 Eurasia24

Je tomu jen pár dní, kdy Eurasia24.cz informovala o dodávce ruského reaktivního plamenometu TOS-1A Solncepjok armádě Syrské arabské republiky. Podle nejnovějších informací a zveřejněného videa už tento zbraňový systém pracuje na syrském bojišti.

Bojové vozidlo komplexu TOS-1A Solncepjok využívá podvozku tanku T-72 a představuje v podstatě vícenásobné odpalovací plamenometné zařízení pro přímou palebnou podporu mechanizovaných jednotek. Z čtyřiadvaceti raketnic se odpalují rakety se zápalnou nebo termobarickou bojovou částí, která má obrovský ničivý účinek.

Častěji je užívána termobarická verze, jejíž použití je zachyceno na videu ze Sýrie. Bojová část rakety zajistí po dopadu na cíl explozivní rozptýlení směsi kapalného propylnitrátu a hořčíkového prášku. Tato směs vytvoří oblak, který následně exploduje díky detonaci druhé části bojové hlavice. To vše se děje velmi rychle, ve zlomcích sekundy.

Na videu ze Sýrie je dobře patrná nejen obrovská ničivá síla tohoto systému, ale také rozsah území, které je schopna pokrýt vypálená salva:

Foto: YouTube.com