Ruská kampaň v Sýrii, den druhý

Rexton

3. 10. 2015
Nejprve malá omluva mluvčímu ministerstva obrany RF, kterého MS Word včera přejmenoval v článku „ Jsme ve válce s Ruskem?“ z Konašenkova na Konaševa. Tímto se mu omlouvám.
Ve spleti všech informací z dnešní a včerejší letecké kampaně je sice poměrně těžké dobrat se reálných informací z místa konfliktu. Nicméně pokud se budeme chtít dobrat jen suchého výčtu zasažených cílů, tak někdo si dává práci a dal na web tuhle výbornou interaktivní mapu: zde

Doufám, že bude v provozu i následující dny.
V dnešním mainstreamu opět perlí na Aktuálně operativec Martin Novák. Pod titulkem „Ruské letouny znovu bombardují části Sýrie ovládané opozicí. Obama musí rozhodnout, jak zareagovat“. My se dozvíme, že nejsou teroristé jako teroristé, ale někteří jsou prostě naši teroristé. Tedy pardon, to jsou vlastně opozičníci. Dle Kerryho kampaň údery mimo ISIL a Al-Káidu posiluje pozice Assáda. Tak pro našeho operativce jedna novinka: Abu Yusaf, vysoce postavený vůdce ISIL, v dubnu 2004 prohlásil, že mnoho členů Svobodné Syrské armády , kteří byli vycvičení USA, Tureckem a Arabskými vojenskými důstojníky se nyní přidali na stranu ISIL. Řekl, že “Na východě Sýrie již Syrská svobodná armáda neexistuje. Celá Syrská svobodná armáda na východě Sýrie se připojila k Islámskému státu.” 12. září ve čtvrti Hajar al-Aswad pouze 4 km jižně od centra Damašku, podepsali umírnění a Islamističtí rebelové dohodu o neútočení s ISIL, tvrdí to zpráva Syrian Observatory for Human Rights. A to fakt není organizace fandící současné vládě v Sýrii.

Pak nám pan operativec píše, že činitelé amerického ministerstva obrany se také pozastavují nad způsobem, jakým Rusko své nálety oznámilo. Údajně “tříhvězdičkový” ruský generál informoval hodinu předem americké velvyslanectví v Bagdádu. Jestli si někdo myslí, že vojenské kruhy v Rusku budou informovat s týdenním předstihem Američany, kde že to udeří, tak je buď hlupák, nebo je arogantní. Já to vidím na kombinaci obojího. Když vzlétala tehdy ještě sovětská letadla ze základen z Egypta nad Izrael na průzkumné mise, vždy se našel někdo, kdo volal z letiště do Izraele. Rusko poučené z tohoto asi už ví, že věřit někomu neradno (natožpak expozituře CIA v Bagdádu) a vcelku reálně odhaduje, že netřeba sdělovat Američanům více, než je třeba a dříve, než je záhodno.

No a borec nakonec je odstavec: Centrum pro výzkum ruského veřejného mínění Levada uvádí, že Rusové nejsou angažmá své země v Sýrii nakloněni tolik, jako tomu bylo na Ukrajině. Na dotaz, zda podporují vládu Bašára Asada, odpovědělo kladně jen 36 procent dotázaných. O tři procenta více bylo těch, kteří odpověděli, že nepodporují žádnou stranu konfliktu. Kdo si najde na www.levada.ru o co vlastně jde a kdo za tímto centrem stojí, tak si udělá jistě obrázek sám. Ano, opravdu nejde o skutečný průzkum ruského veřejného mínění.

Samozřejmě nám již začala média poskytovat informace, kolik bylo pod tíhou bomb Vladimíra Putina zabito civilistů a kolik z toho bylo dětí. Přesně podle harmonogramu. Zítra se dočteme, jak se jaderný fyzik z jeskyně Bora-Bora v Afgánistánu vydal pěšky do Assádem a teď Putinem týrané Sýrie, kde přednáší během bombardování o nekonečných možnostech západní demokracie a cestou mu pomáhalo mnoho slečen z neziskovek, aby zvládl vše v čistém oblečení a řádně nasycen. Povypráví nám, kterak jest umírněným radikálem, a tedy hezky po evropsku nepřátele jen střílí a opravdu je proti řezání hlav zaživa, protože je to nehumánní, nelidské a vůbec to není hezké. (Chelsea se teď nedaří, tak to nakonec možná vezme za Josého, protože co muslim, to Syřan a co Syřan, to trenér). Pozítří budou první záběry dětí s troskami domů v pozadí (co na tom, že je to fotka z Iráku 2003) a začne zase denní dávka emocí.

A jak dneska na bojišti? Ruské SU-34 dnes otestovaly moderní řízenou bombu KAB-500 (satelitní navádění Glonass). SU-25SM v noci testovaly zásobovací trasy Daeše a SU-24 nejen bombami KAB -1500 ničily opevněné velitelské stanoviště bojovníků v oblasti Hamá. V důsledku přímého zásahu byla zcela zničena továrna, ve které jsou připravovány sebevražedné automobily naplněné výbušninami na severu města Homs.

Syrská arabská armáda (550. brigáda 18. tankové divize) spolu se silami odporu osvobodila ve středu ráno křesťanské městečko Ch(H)arran al Favarra ležící na východ od Homsu.

Rusko požádalo Spojené státy, aby poskytly důkazy toho, že ruské vzdušné a kosmické síly zasazují letecké údery jiným cílům, ne pozicím Islámského státu, Moskva takové důkazy k dispozici nemá, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. ¨

A USA údajně požádaly státy okolo Kaspického moře, aby uzavřely vzdušný prostor pro stíhačky RF. Do toho opozice žádá o dodání systémů PVO (USA by byly blbci, kdyby je neotestovali) a Irák možná požádá RF o vzdušnou podporu, kterou RF neodmítne. Bude to zajímavý konec týdne.