Ruská kampaň v Sýrii, týden první

Rexton

6. 10. 2015    
Po týdnu operací leteckých sil RF ve spolupráci se syrskou armádou je více než zřejmé, že situace teprve nabírá obrátky a sama RF tvrdí, že se letecká kampaň bude stupňovat. S tím se samozřejmě stupňuje i informační válka a k vidění jsou vidět kousky veselé i veselejší.


Dozvídáme se, že RF používá 30 let starou techniku a světe div se, dokonce kovové bomby, které, protože jsou kovové a vypadají jako staré, tak nemůžou být přesné, a proto zabíjejí civilisty. Idnes nám přestavuje techniku, která má být na straně RF v Sýrii a nechápe, proč je třeba systémů PVO, když naší spojenci-umírnění radikálové, přece letectvo nemají.

Tak si v tom udělejme trochu pořádek. V Sýrii operují na straně RF stroje z konstrukční kanceláře Suchoj. Jde o řady 24M2, 34, 30SM, 25SM/SM3. Rozdíl mezi SU 25(Idnes) a SU 25SM/SM3 je nebetyčný. Asi jako mezi Škodou Octavia z roku 1997 a z roku 2014. Stejné je jméno a koncepce, zbytek je generačně rozdílný. Suchoj 30SM je určen pro vybudování vzdušné nadvlády. Nad Sýrií létají vyzbrojené 4x R-27R, 2x R-73 a kontejner REB, asi SAP-518.

Na pozemní cíle útočí SU 24M2, 34 a 25SM, pro přesné údery používají naváděné bomby KAB ve dvou variantách. KAB 250 a KAB 500. KAB 250 je navržena dokonce pro PAK/FA a laserem naváděné bomby CH-25L a CH-29L. Kupodivu jsou kovové. A představte si tu ironii, že americké J-DAM jsou také kovové. Samozřejmě že SU 24 a SU 25 operují i s nenaváděnou municí. Používají protibunkrové bomby BETAB-500 na velitelská stanoviště a na zvolněné cíle a na nechráněné cíle bomby OFAB-250.Tolik k letectvu

A teď k čemu je V Sýrii PVO, když teda naši spojenci-umírnění a méně umírnění radikálové letectvo nemají. Prvně je jasné, že nad Sýrií působí, tedy spíše působilo letectvo Turecka, USA, Francie, Izraele a bůh ví, koho ještě. A za druhé, nejde pustit někam pozemní vojsko bez protiletecké ochrany. Nikdo není takový blázen (a Putin blázen není) aby poslal vojsko někam bez možnosti bránit se. To by doma rodinám padlých nikdo nikdy nevysvětlil.

Na Ukrajině byl na straně separatistů jednu chvíli jeden, co si myslel, že se narodil jako vojevůdce. Jmenuje se Chodakovskij a mezi náma, je to pěkný blázen. Napadlo ho obsadit letiště v Doněcku a to bez jakýchkoliv prostředků PVO. Skončilo to tak, že letiště obsadil vzdušný výsadek VSU a pomocí vrtulníků vytlačili Chodakovského i s jeho lidma z letiště. Ztráty na straně VSU byly minimální a na letecké technice žádné. Na druhé straně opolčenci pak měli problémy s letectvem Ukrajiny. Ruční MANPADy Igla v začátku konfliktu nestačily na bitevníky SU-25 a vrtulníky MI-24 a letecké útoky měli za následek těžké ztráty. Teprve dodávka systému Igla S dokázala vymazat převahu vzdušných sil Ukrajiny a  de facto uzemnila letectvo do současné doby.

Pro ochranu pozemního personálu v Sýrii je kromě SU-30SM určen pozemní systém Pancir S1. Systém REB Krasucha 4 s dosahem 150-300km, určen především k rušení radiolokačních a komunikačních prostředků špionážních satelitů, systémů včasné výstrahy a řízení AWACS atd. Od moře je ochrana zajištěna systémy S 300 v lodních verzích umístěných na lodích VMF RF, které cvičí ve Středozemním moří střelby a vytváří od moře neproniknutelnou clonu. Je možné, že je v Sýrii již rozvinut systém PVO S-300, ale je to jen spekulace.

A nesmíme zapomenout na letectvo Sýrie. Jedná se letouny MIG 21, 23, 29.

Otázka je nasnadě, je tedy toto vzdušné krytí operace vůbec k něčemu? Kupodivu z toho co zatím víme, tak ano.

V noci z 1.na 2.října vzlétlo šest SU-30SM proti izraelským F 15,ty měli namířeno zřejmě do vzdušného prostoru Sýrie. Je otázkou, zda opravdu bylo ve vzduchu šest „sůček“, ale údajně to F 15 sbalily a neriskovaly případný konflikt.

4.10. údajně „hlídkovalo“ deset tureckých F 16 poblíž turecko-syrské hranice. Během této mise MiG-29 nezjištěné státní příslušnosti na pět minut a 40 sekund, “zamkl” na radaru dvě naše F-16.Tvrdil turecký generální štáb. MiG-29 byl ve vzdušném prostoru Sýrie a nenarušil turecký vzdušný prostor. Je sice otázkou, zda se v počtu deseti letadel hlídkuje nebo útočí na pozemní cíle,

ale v každém případě je jasné, že než riskovat souboj s něčím, co nakonec nemusí být MIG 29, ale ruský Suchoj, tak turci raději F 16 odveleli a pravděpodobný útok na pozemní cíle se nekonal.

A nakonec tu máme vytlačení jedné A-10 ze vzdušného prostoru Sýrie letounem SU 30SM.

To máme tři incidenty za týden. Ještě se někdo ptá, proč mají jednotky RF tak silné protiletecké krytí?

Neméně zajímavé je tvrzení, že letadla RF mají zamalované identifikační znaky a tedy se jedná o čistý akt agrese a pomalu pirátství. Pominu-li, co je dle definice pirátstvím, tak vězte, že zamalování identifikačních znaků má naprosto prostý význam. Přelety letadel se uskutečnily ještě před oficiální žádostí Sýrie o vojenskou pomoc a jejím schválením. Vzdušná trasa vedla přes území cizích států a zakryté výsostné znaky vojenského letectva zjednodušují mnohé procedury s přelety spojené. Jak je to jednoduché. Mimochodem, letadla přelétala jako doprovod transportních letadel.

Tak tolik k technickým věcem.

O účinnosti bombardovací kampaně se za poslední týden napsalo mnoho. Z mainstreamu víme, že RF podporuje Assada a likviduje opozici, která je umírněná a je v duchu západních tradic humanitárně a mírumilovně vycvičená v kempech CIA, na rozdíl od ISIL, jehož bojovníci jsou mírumilovně vycvičení v duchu západních tradic v kempech CIA. Každý přece vidí ten propastný rozdíl, jen ten hloupý Rus to nechce chápat. Ale těch nechápavých je více a jsou i na straně západu. Ne nadarmo je nyní v pozici „jakože“ šéfa eurosojuzu Polák a v pozici „skorošéfa“ NATO Čech. Kdyby došlo k nějaké eskalaci, tak se ozve ze země za velkou louží, že si Slované vyřizují účty mezi sebou za mnohá, dávno způsobená příkoří a ten jedinečný „původní“ západ s tím přece nemá nic společného. Zejména Tusk je pro toto osoba na pravém místě a pokud může, rád si přidá. Jeho prohlášení o tom, že by EU a Turecko mělo vytvořit nárazníkové pásmo v Sýrii, je skutečně výplodem polského mozku a jen potvrzuje ono známé, že Polák není národnost, ale diagnóza. Už se těším, jak bude tuhle nebetyčnou hloupost realizovat. Vytvoření nárazníkové zóny v Sýrii není to samé, co obsazení Československa, což je tak jediná věc, se kterou mají Poláci zkušenosti. Někdo by mu měl vysvětlil, že akt agrese je stejný jak proti svému sousedu, tak proti Sýrii. Jen mám dojem, že v té Sýrii by se mu moc nezadařilo.

Co nás čeká tento týden v Sýrii? Letecká kampaň bude pokračovat a s množstvím zasažených cílů bude klesat chuť radikálů bojovat a doufejme, že bude klesat i jejich množství. Zároveň s tím bude stoupat jejich chuť cestovat a zcela jistě už uvažují (spíš už cestují)o cestě do země zaslíbené. V Německu už Bundeswehr vyklízí ubikace a staví si stany, aby bylo možno tyto naše spojence někde na zimu v teple kasárenských budov ubytovat. Aby mohli načerpat síly a duševní energii na jarní boje v Evropě. Vždycky jsem si myslel, že je vyzbrojí ze zbraní US army, která se nějak zapomněla z Německa stáhnout. To, že je ubytují ve vlastních kasárnách Němci, to by asi nenapadlo nikoho. Ostatně troufám si tvrdit, že řadového Helmuta by to nenapadlo ani v nejhorším snu. I když to vypadá, že ty nejhorší sny, budou krásné ve srovnání s tím, co nás čeká. Ministerstvo vnitra chystá 150 000 dokladů pro imigranty. Já jen doufám, že je to pro ty, co uprchnou z Islámského státu v Německu a Francii…