Sýrie – přehledná analýza bojů

M.H.

30.10.2015   Zvědavec
V poslední době se vyrojilo spoustu analýz, které ne plně odpovídají skutečnosti na bojišti. Jako příklad lze uvést „bitvu o Aleppo“ kde se vlastně o Aleppo v této fázi vůbec nebojuje. Kde tedy je nyní těžiště bojů a proč právě v těchto místech?Vojenské operace s podporou ruských letadel jasně ukázal vojenské priority syrské armády (dále jen SAA) a jejich spojenců z řad Hizballáhu a Iránu.
Nyní se vedou tři hlavní útočné operace a jedna obranná bitva.

1) První útočná operace probíhá v severním Homsu, kde se SAA snaží zlikvidovat poslední kapsu obsazenou teroristy a dostat pod kontrolu hlavní silnici z Homsu do města Hama. Tím by se zlepšila logistika SAA a také by se uvolnily značné síly, které tato kapsa váže.
Obr. 1

Teroristi jsou ovšem dobře vyzbrojeni USA dodanými protitankovými řízenými střelami.

To způsobilo v první fázi operace SAA značné ztráty na obrněné technice a SAA zatím nedosáhla i přes leteckou podporu žádného významného pokroku.

Zde je jedno ze stovek videí, které ukazují tyto Amerikou dodané zbraně v rukou teroristů.

2) Druhá útočná operace probíhá na Al-Ghab pláních a zejména v horách Jabal al Akrad viz mapa.
Obr. 2

Toto je klíčová operace, kde jsou nasazeny největší síly. Má za cíl zkrátit frontu a postupně uzavřít hranici s Tureckem.

Jedná se o těžce přístupný hornatý terén, který je od roku 2012 pod kontrolou teroristů masivně podporovaných Tureckem, kde mají logistickou základnu. Hlavní pevností teroristů je město Salma, v jehož okolí nyní probíhají těžké boje.

Právě zde byly poprvé v Sýrii nasazeny raketomety TOS 1A

Pokud SAA uspěje a toto město s okolím získá pod kontrolu, půjde o přelomovou událost. Bude mít velký vliv na morálku obou válčících stran. Tato oblast má strategickou polohu – díky lesům a horám se zde teroristé mohou lehce ukrývat a díky blízkosti Turecka zde nemají problémy s logistikou a zásobami.

Na mapě vidíte značné úspěchy které SAA již dosáhla. Mapa je ukazuje situaci před 14 dni, v současné době se SAA podařilo obsadit další území kolem Salmy, samotné město ještě osvobozeno není.

3) Třetí útočná operace probíhá na východ a jih od Aleppa.

Na mapě vidíte hlavní směry útoku:
Obr. 3

SAA zde také dosáhla významných pokroků.

Na jihu je hlavním cílem je rozšířit území kolem hlavní přívodní cesty do Aleppa a získat výhodné obranné postavení obsazením vyvýšeného terénu na jih od Aleppa.

Na východě se jedná o osvobození Kuweyres letecké základny, která je již přes 2 roky v obležení.

V současné době již zbývá osvobodit poslední město a obležení bude prolomeno. Zhruba 300 vojáků SAA se přes 2 roky úspěšně brání. Jedná se o kadety, které válka zastihla na této základně a o jeden z příběhů nesmírného hrdinství běžných vojáků čelících každodenní smrti. Teroristé při marné snaze tuto základnu dobýt, ztratili několik tisíc bojovníků.

Dole je detailní mapa situace v Allepu, v pravé části vidíte zmiňovanou základnu, červeně vyznačená oblast je pod kontrolou vlády, hnědá pod kontrolou ISIS, zelená pod kontrolou ostatních teroristických skupin:
Obr. 4

Samotné Aleppo je rozděleno, kdy teroristé kontrolují zhruba polovinu tohoto města. Ve městě jako takovém probíhají ze strany SAA pouze obranné boje, kde SAA reaguje jen na případné útoky teroristů. Je to logické, boj ve městě je nejobtížnější a dochází při něm k největším ztrátám. V okamžiku kdy se jedná o boj v ruinách se tento boj mění na peklo, které je pro nás nepředstavitelné.

Zde se můžete podívat na letecký snímek takových oblastí a probíhajících bojů. Jedná se sice o video z jednoho předměstí Damašku, v tomto případě je to jedno, situace v Aleppu je podobná.
Bitva o Dier ez-Zur

Tato bitva zásadního významu je stranou hlavních zpráv ze Syrie. Jedná se o obrannou operaci, kdy SAA brání město Dier ez-Zur s přilehlou leteckou základnou. Obraně velí legendární generál Ysam Zahrudin.

Na videa z bitev v z tohoto města se můžete podívat zde:
http://www.liveleak.com/view?i=5bc_1444355401
http://www.liveleak.com/view?i=95a_1444596121

Podle údajů SAA bylo jen za minulý měsíc při této bitvě zabito 2400 teroristů a dalších 4 tisíce bylo zraněno. I když tyto údaje jsou zřejmě zveličené, faktem zůstává, že se ISIS snaží tuto základnu za každou cenu dobýt a masivně na ni útočí několikrát do týdne.

To vedlo nakonec k tomu, že musel být zničen v Dier ez-Zur jediný most přes řeku Eufrat, protože sloužil jako hlavní logistická trasa ISIS.

Důvod, proč se toto město se základnou snaží ISIS bez ohledu na ztráty dobýt je ten, že se jedná o poslední město s funkční leteckou základnou pod kontrolou SAA na trase mezi Írákem a hlavní základnou ISIS v Sýrii – Al-Raqqah. Blokuje tak teroristům volný pohyb mezi oběma státy.

V této analýze jsem se zaměřil pouze na hlavní probíhající operace.

Operace menšího rozsahu probíhají na sever od města Hama a u Izraelských hranic.