USA používají jakoukoli falešnou záminku, aby umlčely hlas RT


29.10.2015  NWOO

Americké úřady pokládají RT za důležitý element „putinské mašinérie propagandy“. Aby s ní bylo možné bojovat, někteří vysoce postavení Američané vyzývají ke konfiskaci majetku televizní stanice na svém území. Hlavní redaktorka RT Margarita Simonjan vyjádřila pobouření nad těmito útoky na médium z Ruska a poznamenala, že Spojené státy nemají pro zmrazení aktiv televizního kanálu žádné právní důvody. Zdůraznila, že Washington používá jakoukoli falešnou záminku, aby umlčel hlas RT.
V poslední době se v americkém tisku objevily informace, že USA plánují zmrazit majetek televizní stanice RT na svém území. Podle deníku The Washington Post je údajně možné tak učinit na základě rozhodnutí Haagského rozhodčího soudu a Soudu pro lidská práva, které nařídily Rusku vyplatit bývalým akcionářům JUKOSu 52 miliard dolarů.

„Nejdůležitějším prvkem putinovské mašinérie propagandy je ruský televizní kanál, jehož publikum tvoří 700 milionů lidí ve 100 zemích světa,“ – řekl člen správní rady Institutu McCaina, bývalý zástupce šéfa ministerstva zahraničí David Kramer. Ze stránek novin pak vyzývá k zabavení velkého studiového komplexu RT ve Washingtonu a sítě zpravodajských míst tohoto televizního kanálu v USA i v Evropě.

„Zabavení budovy ruského velvyslanectví nebo konzulátu ve Washingtonu nebo kdekoli jinde se nepodaří, protože jsou předmětem diplomatické imunity,“ – konstatuje s politováním The Washington Post. – „Takže jiných variant moc není a RT je v tomto smyslu vhodným cílem. I když Rusko nashromáždilo devizové rezervy ve výši 350 miliard dolarů a vlastní největší zásoby přírodních zdrojů na světě, je pro něj 52 miliard dolarů docela zakulacená suma, obzvláště v podmínkách ekonomické krize, klesajících cen ropy a proti němu zavedených sankcí.“

Když šéfredaktorka RT Margarita Simonjan komentovala plány Washingtonu tlumočené americkými médii, zdůraznila, že pro podobná opatření nejsou absolutně žádné důvody. Přitom kampaně proti ruským médiím se ve Spojených státech vedou už dávno.

„Celá ta hysterie Washingtonu je součástí obrovské kampaně proti RT, která probíhá už dlouho. V Radě pro zahraniční vysílání USA nás už srovnávali dokonce i s Islámským státem a požadovali, abychom byli uznáni jako „zahraniční agent“. Přesto je prohlášení bývalého amerického státní podtajemníka na stránkách The Washington Post šokující. David Kramer vyzývá k propadnutí majetku RT ve Spojených státech s využitím aféry kolem JUKOSu, a vůbec mu nevadí, že k tomu není žádný právní základ,“ – říká Margarita Simonjan.

Šéfredaktorka RT je přesvědčena, že Washington využívá jakékoli záminky, aby hlas televizní stanice umlčel alespoň ve Spojených státech.

„Podle této logiky je k umlčení hlasu RT, který jako jediný stojí proti mainstreamovým médiím, možné použít jakýkoli naprosto vymyšlený důvod. Jsme touto výzvou bývalého státního úředníka USA velmi pobouřeni a požadujeme na těchto novinách právo na odpověď,“ – uzavřela šéfredaktorka RT.

Je třeba zmínit, že během minulého víkendu ve Washingtonu 25. října proběhla protestní akce skupiny Stop Russia Today TV-channel, namířená proti RT. „Cílem této akce je úplný zákaz práce tohoto propagandistického kanálu na území USA,“ – říká se v prohlášení skupiny na Facebooku. Navzdory dlouhému procesu příprav na sociálních sítích se této akce zúčastnilo – 6 lidí.

Zdroj: https://russian.rt.com/article/126149