V České republice byli Alexandrovci nazváni vojáky hybridní války

18. 10. 2015    zdroj
Část obyvatel České republiky přijala tradiční každoroční turné Akademického souboru písní a tanců Ruské armády jako provokaci a srovnala koncertní turné s vojenskou operací. Samotný tvůrčí kolektiv byl charakterizován jako prapor “hybridní války”, jehož členové jsou především vojáci, ne hudebníci.


Koncertní turné Akademického souboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova vyvolalo protesty části českého obyvatelstva, píše Radio Praha.

Soubor Ruské armády přijíždí každý rok na turné po České republice a plní sály, ale v letošním roce se společnost rozštěpila na příznivce a odpůrce hudebního kolektivu, informuje rádio.

Někteří se domnívají, že hudbu bychom si neměli plést s politikou, jiní nevidí v souboru hudebníky, ale především vojáky.

Podle jednoho z iniciátorů skupin proti vystoupení Rusů, Tomáše Pešinského, když jsou proti Rusku sankce, v České republice nemá co dělat soubor, který je součástí Ruské armády.

“Dnes to jsou jednoznačně vojáci, žádní hudebníci. Samozřejmě že jejich vystoupení je vlastní určitý profesionální, kulturní, zábavní rozměr, ale naprosto to neodpovídá naší době”, řekl.

Podle něj je koncert “Alexandrovců” provokace.

“Možná, že při jiné situaci ve světě a v Evropě bychom je brali jako hudebníky. Ale teď jsou pro nás praporem “hybridní války” a jejich turné je pro nás jako vojenská operace,” řekl Pešinský s tím, že diváci, kteří přišli na jejich koncert, jsou kolaboranti, kteří tleskají “nepřátelské armádě”.

Pro mnoho Čechů však zůstávají být Alexandrovci umělci a nejsou spojeni s ruskou politikou.

“Jejich umění mě poskytuje velkou radost. Líbí se mi způsob, jakým zpívají. … Je to umění. Je to velké umění”, říká občanka České republiky, Klaudie Ajbenová, která každoročně koncerty “Alexandrovců” navštěvuje.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová