Ve Švýcarsku jako v Rakousku

20.10.2015  Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Parlamentní volby ve Švýcarsku znamenají nástup silného odporu proti migrační politice současného vedení EU. Děje se tak v zemi s tradiční demokracií a poměrně malým ročním přírůstkem imigrantů. Nad okolnostmi, které vedly k výsledku voleb se zamýšlí Vlk z Kosy.


Zkusím drobnou úvahu nad výsledkem nedělních parlamentních voleb ve Švýcarsku. Jakkoli se necítím být ani trochu odborníkem na tuto zemi a tím méně na její, velmi osobitý politický systém. A když k tomu připočtu, že se volilo pouze do jedné komory švýcarského parlamentu a do té druhé, že volby proběhnou až začátkem prosince, pak si skutečně beru větší krajíc, než na jaký stačím. Nicméně – výsledky jsou naprosto jasné a průkazné! Volby do švýcarské Národní rady naprosto potvrdily trend z nedávných zemských voleb ve Vídni!

Jen s tím rozdílem, že pravicoví, řekněme radikálové z SVP, kteří nekompromisně komunikovali migrantskou vlnu nejsou druzí, nýbrž jasně vyhráli.

Dejme si nejprve pár grafik:

Celkové rozdělení hlasů ve volbách 2015 a zisky ztráty oproti posledním volbám v 2011

Je zřejmé, že pravicová antiasylantská strana SVP je jasným vítězem a  volby vyhrála. Druhým vítězem je další pravicová partaj -FDP. Socialisty – SP bych označil za nevítěze/neporažené a všichni ostatní – zejména křesťanský střed a zelení dostali prostě výprask.

Jak volily jednotlivé švýcarské kantony

Nejdůležitější velké kantony, zejména v německé části konfederace vládla pravicová dvojka SVP -FDP. Méně se jí dařilo na jihu , ve frankofonních a italských oblastech. Nicméně – i zde SVP +FDP představují dohromady zásadní politickou sílu.

Voličské přesuny mezi stranami ve srovnání s posledními volbami

Je zcela jasné, že antiasylová strana SVP dokázala získat od všech ostatních, trochu významných, politických seskupení nemalou část jejich voličů a v podstatě ještě i vyluxovala elektorát těch, co posledně volit nebyli.

Politika konkrétní strany mezi 2011-2015 jako hlavní důvod změny voličovy preference

Pro mne mimořádně zajímavý graf! V podstatě žádná ze stran svou politikou mezi 2011-2015 nezískala více voličů než jich bylo její činností v minulé periodě zklamáno. Mezi těmi, volili letos!!! Volby 2015 byly evidentně protestní.

jiný důvod než politika konkrétní strany mezi 2011 a2015 jako důvod změny voličské preference

Takže důvodem k přesunu voličů mezi stranami nebyla politická činnost partaje jejich minulé volby, nýbrž JINA témata!

Které téma ve volbách 2015 mělo zásadní význam pro voliče konkrétní strany

A tady vidíme, které ze čtyř hlavních témat bylo tím nejnosnějším pro voliče prvních tří nejsilnějších stran!!!! Jasně nejvíce rezonovala otázka migrace!!!!

Proč cítím potřebu tenhle dnešní sloupek o volbách ve Švýcarsku dát? Jednoduchá odpověd´ – až mne zase bude někdo školit o xenofobii českého národa, Wilkommenskultur vyspělých a  dlouhodobě zavedených západních demokracií, co se prostě chovají jinak, protože s migranty mají dlouhodobé zkušenosti a vědí, že je nakonec obohatí a jsou přínosem, vytáhnu z archivu tenhle článek a jeho grafy!!! Nevidím žádný rozdíl mezi postojem Švýcarů v nedělních parlamentních volbách a tím, co naznačují různé průzkumy o postojích české populace k migrační otázce!

Tématem, které vyhrálo/prohrálo helvétské volby byli migranti!!! Zcela prokazatelně! Švýcarští komentátoři se shodují, že FDP, by možná bylo vítězem voleb, kdyby nevypustilo migrantskou agendu!

Někdo může namítnout, že Švýcarsko je vedlejším příjemcem Merkelvlny, co se valí do sousedního Německa. Není. V nedělních večerních zprávách ARD, kde byl komentován výsledek tohoto hlasování si naopak komentátor neodpustil velmi hořkou poznámku, že ve Švýcarsku jsou výsledky takové, jaké jsou, přesto, že tato země bude letos mít, na rozdíl od Německa, co do činění s nějakými max. 30 000 běženci….. Oproti německému nejméně 1 000 000. a pokud by se prosadil automatický přerozdělovací mechanismus EU, lze počítat, že těch 30 000 by asi tak byl roční příděl pro Českou republiku. Nejméně!

Migranti na švýcarské hranici

Před nedávnem – v minulém týdnu vysílala ARD krátký rozhovor s nějakým syrským migrantem. Ten na kameru prohlásil, že vždycky miloval Švýcarsko, vždycky toužil tam žít a proto i nyní tam míří jeho cesta migranta. A  jde sám. Ale jenom pro tento okamžik. Protože jak prý dostane papíry, okamžitě, na základě zákona o slučování rodin pozve svou rodinu, dále své rodiče a rodiny všech svých sourozenců….. Když něco takového vidím a slyším, tak si spíše myslím, že SVP ty volby ještě spíše prohrála!

Nicméně – napřesrok se bude volit v Německu. A Willkommenskultur rozhodně nevyhraje. Naopak velmi značně sílí hlasy těhle:

“Úsměvy nestačí! Rezignujte paní Merkelová…”

A sílit budou i nadále.

Ano, úsměv paní Merkelová nestačí. Je třeba věci řešit. Učině. Ale takovým řešením rozhodně není, že část německého problému přesunete jiným. Třeba do ČR. Vy jste problém spoluzpůsobila a vyeskalovala, vy máte páky na jeho eliminaci a do začátku října jste je odmítala použít. Vaši voliči říkají, že jim váš úsměv nestačí. Já vám sděluji, že mandát, který máte končí v Bavorské Železné Rudě. V Alžbětíně už neplatí. A řeči o solidaritě, zejména když si vzpomenu na Řecko? Nikdo neudělal pro nástup pravicových radikálů v Evropě a pro diskreditaci myšlenky sjednocené Evropy od války více než vy a Hollande!

Jsem velmi zvědav, jak dopadne druhé kolo parlamentních voleb ve Švýcarsku, které proběhne 9.12….

A určitě nejen já. Německý tisk se vyjadřuje jasně – napjatý vztah mezi EU a  a Švýcarskem bude ještě napjatější! I o tomhle se dá říci – eto vaše dělo! Jistě rozumíte paní Merkel. Jistě rozumíte. Studovala jste v Sovětském svazu a jako funkcionářka FDJ vykřikovala na demonstracích, že učit se od Sovětského svazu znamená učit se vítězit! 

Foto v záhlaví: švýcarská hranice