Bakala může dál dělat své miliardové tralala, podvádět tisíce hornických rodin a kouřit si drahé kubánské doutníky za jejich peníze…Za to hejtmana Rozbořila chce zbořit Chovanec!


Břetislav Olšer
20.10. 2015   Rukojmí
Nevím, kolik hejtman Rozbořil koupil pod cenou OKD, kolik stovek tisíc občanů okradl o jejich byty, zda má znaleckou firmu, jež mu dělá odhady na pozemky kolem bývalé šachty Barbory, zda mu ve Švajcu létalo tajemných 12 miliard…

Nejsem zase tak zcela mimo problémy, o nichž chci psát; deset let jsem jako brigádník smluvně pro zlepšení svého kádrového profilu fáral jako havířský pomocník snad ve všech šachtách revíru, tedy i na Barboře v Karviné. Vím, co v podzemí “šustí v trávě”, spíš tedy v uhelném mouru, naštěstí jsem se vyhnul prozíravě bytům OKD. Intuice. A tak dnes žasnu, jek kolem mne fičí procesy s Koláčky a dalšími šíbry, mezi nimiž nyní vyniká jen Zdeněk Bakala, jenž se v Ostravě ukáže jednou za čtvrt roku, to je všechno. Soudy stíhají kdekoho za banality, ale Bakalovy miliardy z evidentních tunelů neřeší žádný Ištván.

Navíc ho jeho podnik nezajímá, kromě toho, aby z něho vytahal co nejvíce finančních prostředků. Desítky miliard. Šetří je snad Bakala na něco? Jak by ne; potřebuje padesát milionů eur pro svůj projekt Debiensko v Polsku. Výstavba polského uhelného dolu by měla začít před koncem letošního roku. Dobrý bude každý milion eur. Výše investičních nákladů totiž již letos dosáhne 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč). Obnova dolu přijde NWR na 600 až 800 milionů eur (zhruba 20 miliard korun) a ročně by se tu mělo vytěžit asi dva miliony tun uhlí. Licence má platnost 50 let. NWR věří, že první uhlí bude vytěženo v roce 2017. Pracovat v dole bude přes dva tisíce lidí…

Proč se Bakala cuká postarat se o horníky, co mu vydřeli místo ve Forbesu, zatímco František Štěpánek si chová své zaměstnance jako v bavlnce? Spoluvlastník Sokolovské uhelné bydlí na Sokolovsku, má tam dům, stará se nejen o zaměstnance, ale dává i obrovské finanční prostředky do regionu. Postavil tam přehradu, golfové hřiště, děti se tam mohou rekreovat. V roce 2009 společnost vydělala 1,9 mld. Kč při tržbách 9,4 mld. a má dlouhodobě vysoké zisky, ve fondu nerozděleného zisku z minulých let měla koncem roku 2009 téměř 10 mld.

Právě jsem se vrátil z projížďky Karvinska, abych si prohlédl průmyslovou zónu nad Barborou, hlavně domy kolem, které se propadají, včetně kostelíku sv. Petra z Alkantary, známý jako “česká Pisa. Všichni jejich obyvatelé kroutí hlavami, hlavně z faktu, že firmu Green Gas DPB, z jejího posudku vycházela státní agentura Czechinvest, zda jsou vhodné pro budování průmyslové oblasti, spoluvlastnil v době zpracovávání posudku právě Bakala. Ten má za prodej těchto pozemků slíbeno na 200 milionů. Prý to není střet zájmů, jelikož mu znalci už nepatří. Patřila mu ale v roce 2011, kdy se začalo s posudky.

Avšak studie proveditelnosti Průmyslové zóny Nad Barborou byla vypracována právě v roce 2011. Tématu geologie, poddolování a zakládacím podmínkám v území byla věnována samostatná subkapitola. Tato studie prokázala realizovatelnost záměru a doporučila provedení dalšího geologického průzkumu pro bližší ověření podmínek lokality.Nová průmyslová zóna Nad Barborou měla mít původně 90 hektarů. Pokud by se v důsledku poddolovaných pozemků musela zmenšit, stát by na její vybudování nedal slíbených 750 milionů korun, ale určitě méně.

Druhou variantou je prý investice do jiné lokality v zemi. Menší zóna je však pro Karvinsko problém: menší prostor = žádný velký strategický investor, a tudíž méně zaměstnaných lidí. Když se k tomu připočte nejistá situace v OKD, je velký strategický investor pro Karvinsko jasná volba. Ovšem, která lobbistická skupina zvítězí se svým mamonářstvím, to je ve hvězdách. Bože, ochraňuj zdravý rozum a budoucnost domů, aby se nestaly novými věžemi v Pise…

Jsou tedy pozemky Pod Barborou vhodné, nebo ne? Jako bývalý havíř Barbory, v niž jsem později fáral též jako redaktor Ostravsko-karvinského horníka, mám své údaje. Jen stručně; poddolované území, kde se dobývalo za mé pomocnické éry koksovatelné uhlí karbonského souvrství ve výškovém horizontu od mínus 200 až mínus tisíc metrů pod úrovní moře. Bylo zde vytěženo z celkového počtu 40 slojí asi polovina a v důsledku toho je v těchto místech pokles půdy od 25 do 40 metrů. V případě zmíněného kostelu jde o pokles až 36 metrů, čímž došlo k úklonu stavby na jih až o sedm stupňů od svislé osy. Na přibližně polovině inkriminované zóny je navršena navážka asi 13 metrů haldoviny, tedy důlní hlušiny s nepatrným množstvím půdního pojiva. Suma sumárum, jde o nestabilní podklad, chovající se de facto jako štěrk.

  Víme, jak dopadla stavba dálnice v Ostravě, která je podnes z důvodů nevhodného podkladu zvlněná a řidiči na ní muset jezdit rychlostí kolem 30 km v hodině. A stejně tak je to též s komunikace kolem zóny Barbora, které musí být z důvodu poddolování nestále opravovány. Proto zde nevznikla plánovaná spalovna odpadů pro Ostravsko-karvinskou aglomeraci. Navíc zde není napojení na železnici, jedině na železniční síť PKP Cargo, kterou však letos prodal, kdo jiný, než Bakala, a to v balíku s AWT polské společnosti. Ovšem i tato železnice musí být neustále z bezpečnostních důvodů opravována, Z těchto “maličkostí” by nyní ani šílence nenapadlo stavět cokoli na takto poddolovaném území. Přesto se našel ministr Mládek a spol. Oslovil jsem slovutné odborníky, jimž však zřejmě není cizí žádná koruna navíc a ti se odmítli k této kauze jakkoli vyjádřit.

Snímek Břetislav Olšer…
Jen argumentovali zcela nepravdivými fakty, jako v posudku zmíněné firmy Green Gas DPB, že v okolí není žádná jiná lokalita, vhodná jako průmyslová zóna. Asi nebyli v tzv. Orlovské a zcela prázdné zóně s tuctem hektarů již připravené plochy necelých pět kilometrů od Barbory. Ani jim nic patrně neříká plocha havířovského Dukla Industrial Parku, kde je k dispozici dokonce přes 15 hektarů volného a nepoddolovaného místa. V Karviné na Novém poli je to dalších šest hektarů volného území… Je docela možné, že se pro zónu Nad Barborou najde investor, ovšem s pevnými nervy, jelikož musí očekávat, že jeho stavby zde vzniklé budou mít vážné potíže se statikou, což ho povede k arbitrážím o zmařené investice. Kdo si to vezme na triko? Ministr Mládek, co bude někdy tvrdit jako jeho premiér Sobotka, že on žádného kostlivce ve své skříni nemá, jelikož on nic, on jen muzikant. Takže si připomeňme…

Doutník, dobrosrdečný škleb ve tváři říká jasně: Na mě nemáte, pitomci. Ministrem financí byl právě Sobotka a jeho, resp. Grossova vláda, prodala v roce 2004 menšinový podíl v OKD společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Takto posměšně se dnes dívá s pohrdáním z Amsterodamu Zdeněk Bakala, další z českých miliardářů v žebříčku Forbesu a proslulý sponzor aktivit Václava Havla. A ti zloději, jimž z toho cvaká u prdelky, se snaží křičet: Chyťte zloděje. „Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání,“ poznamenal Sobotka na Bakalův „obchod snů“ s byty. Nestydí se pan premiér Sobotka? Bylo to přece jeho ministerstvo financí, co za sekundování osobního přítele Radka Pokorného připravilo OKD včetně 44 tisíc hornických bytů k prodeji v roce 2004, tedy v době Grossovy vlády, která prodej na podzim téhož roku schválila.

A další podvodník si rychle přisadil: „Upozorňoval jsem na to, že Bohuslav Sobotka to prodal, a tenkrát všichni v Severomoravském kraji jásali, jak je to úžasně sociálně citlivé, protože ti horníci byty dostanou za několik málo korun. Ať pan premiér dnes řekne, zda to byl dopředu domluvený podvod, anebo jestli i jeho podvedl pan Bakala,“ vytasil se proti předsedovi vlády také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ústřední nohsled Karla Schwarzenberga.

Že ho jeho nevymáchaná huba nebolí od toho pokrytectví; byl to on, zřejmě po Havlovi ústřední borec na Bakalově výplatní listině, jenž prolhaně prohlásil. “Místopřísežně tady z tohoto místa říkám, že Zdeněk Bakala ani žádná jeho firma nikdy nedali a nedají žádné prostředky TOP 09. Všechno ostatní jsou pomluvy,” hřímal mírně intoxikován Kalousek zpoza řečnického pultíku, patrně jeho nejoblíbenějšího místa na světě. Půl roku nato se však Bakala přihlásil ke sponzoringu tria tuzemských pravicových stran – tedy ODS, VV a právě TOP 09, které finančník poukázal na konto sedm a půl milionu korun. “Chci zahájit otevřenou debatu o férovém způsobu financování politických stran v Česku,” prohlásil tehdy Bakala. Co za to dostala TOP 09 na revanš…?

Snímek Břetislav Olšer

Připomeňme si sled událostí z této doby, kdy se tunelovalo ve velkém; zpět ke kostlivci, který právě vypadl Sobotkovi ze skříně. Jak se tam dostal? Napřed Ostravsko-karvinské doly patřily Stanislavu Prosovi, který prodal 48,5 procenta akcií společnost skupině manažerů Českomoravských dolů Kladno – Viktoru Koláčkovi, Petru Otavovi a Janu Przybylovi. Všichni tři podnikatelé pocházeli z ostravsko-karvinského regionu. Viktor Koláček dal o sobě poprvé vědět před pár lety, kdy jako ředitel Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku prosadil odtržení jediného dolu od společnosti OKD. Vzápětí poté, co Koláček s Otavou získali vládu nad OKD, zavedli v černouhelné společnosti nové praktiky řízení.

Podnik OKD byl největší černouhelnou společností v České republice. Do jeho majetku patřilo více než pět a půl tisíc hektarů pozemků, přes osm tisíc budov a k tomu obrovské těžební areály i 44 tisíc bytů či železniční nákladní dopravce. Společnost OKD, která provozuje černouhelné doly na Karvinsku a Ostravsku, byla spolu se společnostmi Metalimex, Al Invest Břidličná a Českomoravské doly součástí podnikatelské skupiny Karbon Invest. Za první pololetí roku 2004 OKD vykázala výnosy 16,51 miliardy korun a čistý zisk 183 milionů korun. OKD se 16 tisíci pracovníky patřilo mezi největší zaměstnavatele v ČR. Ale poté přišla žaloba za tunelování. Žalobce vinil trojici podnikatelů, jejichž jmění se v případě Otavy a Koláčka odhaduje na miliardy korun, ze zneužívání informací v obchodním styku.

To OKD bylo asi moc velké sousto…
Podle obžaloby z roku 2003, kdy o rok později Koláček a Otava prodali doly multimilionáři Zdeňku Bakalovi, současnému majiteli NWR a také společnosti Economia, vydavateli HN či iHNed.cz, vládli polostátním Ostravsko-karvinským a Českomoravským dolům, přitom odčerpávali z černouhelných gigantů peníze, aby tak údajně neoprávněně obohatili svou firmu Karbon Invest o více než dvě miliardy korun.

A pak ještě kriminalisté rozšířili obvinění o další trestný čin – zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Krajský soud v Ostravě už měl na stole obžalobu kvůli tunelování. Jenže zasáhla vyšší moc, nebo spravedlnost. Nejvyšší soud případ Ostravě odebral pro podjatost a přesunul ho do Hradce Králové, kde bylo rozhodnuto, že Viktor Koláček, Petr Otava a někdejší předseda představenstva této důlní společnosti Jan Przybyla jsou nevinní. Hradecký soud po šesti letech všechny tři zprostil obžaloby. Hurá, spravedlnost nade vše… http://www.borovan.cz/esa/bakala

Zloděj křičí chyťte zloděje… a co 79 miliard za církevní restituce, soudruhu Bohouši..

Paradoxy; po nástupu Bohuslava Sobotky do funkce ministra financí měl v roce 2004 blízkého přítele Radka Pokorného, společníka Bakalovy advokátní kanceláře Pokorný-Wagner. A právě tato partička připravovala za ministerstvo financí podklady pro Evropskou komisi ve věci nedovolené podpory pro kupujícího, kterým ale nebyl nikdo jiný než sám Bakala. Suma sumárum, zajímavý střet zájmů; šlo o advokátní kancelář, která v té době zastupovala Zdeňka Bakalu, tedy kupujícího, na kterého byla stížnost směřována, a který měl podle stížnosti nedovolenou podporu ve výši mnoha miliard státu uhradit.

Bakala prý koupí Důl Paskov a všem horníkům daruje byt a Škodu… Tu způsobí… Snímek Břetislav Olšer

Existuje zde závažné a nad slunce jasnější podezření, že podhodnocení majetku společnosti OKD bylo záměrné, tak aby kupující nemusel za privatizovaný podíl zaplatit České republice tržní cenu, a aby tak získal na úkor České republiky a daňových poplatníků nepřiměřený majetkový prospěch. A jediným českým politikem, který má morální právo Bakalu kritizovat, je prezident Miloš Zeman.

„Já dlouhodobě pokládám pana Bakalu za lidskou hyenu“ nešetřil miliardáře. Vadí mu pokrytectví, kterým je kauza hornických bytů protkaná. „Kdyby měl pan Bakala poslední zbytky studu, tak by neobchodoval s byty, o kterých veřejně slíbil, že je prodá nájemníkům za 40 tisíc korun. Tento slib nedodržel…“

Miliardář Zdeněk Bakala koupil dům na Hradčanech, kde sídlí Knihovna Václava Havla; ředitelem knihovny je Martin C. Putna. V domě na Loretánském náměstí dříve žila manželka prezidenta Edvarda Beneše. Bakala je předsedou správní rady knihovny. Dům si osobně prohlédl i exprezident Havel, když režíroval svůj film Odcházení podle vlastní divadelní hry. Bakala sponzoroval všechny tři strany bývalé vládní koalice. Je také koproducentem filmu, patří mezi spoluzakladatele diskusního sdružení Lípa, označovaného někdy za kruh Havlových příznivců. O blízkém vztahu Bakaly a někdejšího prezidenta svědčí i to, že Havel s chotí opustili večeři pořádanou britským princem Charlesem, aby mohli navštívit vyhlášení soutěže Česká Miss, kterou vedla Bakalova partnerka Michaela Maláčová. Bakala, který vlastní český i americký pas… Inu, olomouckého hejtmana Rozbořila chce zbořit pro pár keců z hospody ministr vnitra a známý práskač z Lán Chovanec, zato miliardář z Forbesu Bakala může dál dělat své miliardové tralala, podvádět tisíce hornických rodin a kouřit si drahé kubánské doutníky za jejich peníze… Naši státní zastupitelé musí mít též své čárky a nejlíp na těch, kdo jsou snadnými terči, na rozdíl od Bakaly a spol…