Vladimir Putin na setkání klubu Valdaj

Ruský prezident Vladimir Putin
Vladimir Putin na setkání klubu Valdaj
Foto © Sputnik/ Alexej Družinin

22.10.2015   Sputnik

Diskuse mezinárodního klubu Valdaj v Soči trvala asi 3 hodiny. Kromě prezidenta Ruska Vladimira Putina promluvil i bývalý český prezident Václav Klaus. Co se tam dělo minutu po minutě?
  • 19:48 Diskuse skončila
  • 19:38 USA již předávají protitankové systémy syrské opozici, což je velká chyba, řekl Putin.

    Moskva doufá, že USA neposkytnou syrské opozici mobilní protivzdušné raketové systémy.

  • 19:37 Putin: Asad souhlasil s možnou podporou Ruskem syrské opozice, která je ochotna bojovat s IS
    Bašár Asad a Vladimir PutinPutin: Asad souhlasil s možnou podporou Ruskem syrské opozice

    Syrský prezident Bašár Asad souhlasil s možnou podporou Ruskem syrské opozice, která hodlá bojovat s teroristy IS, prohlásil prezident RF Vladimir Putin.

    Číst dál

  • 19:20 Rusko si nepředstavuje vlastní rozvoj bez spolupráce s Evropou, počítá také s rozvojem vztahů s USA, řekl Putin
  • 18:56 Putin: Rozdělení Sýrie je nehorší varianta, konflikt nebude permanentního rázu, tato území budou válčit do nekonečna

    „Rozdělení Sýrie je nejhorší varianta, nepřijatelná. Nepovede k zastavení konfliktu, ale právě naopak, vytvoří podmínky pro jeho šíření a  pokračování,” poznamenal Putin.
    „Bude-li Sýrie rozdělena na jednotlivá území, pak budou nekonečně mezi sebou válčit a nic dobrého z toho nevzejde,” zdůraznil prezident.

  • 18:51 Putin: Nechci dělat narážky, ale koalice působila v Sýrii 1,5 roku bez žádného výsledku

    „Nechceme teď dělat žádné narážky, ale koalice v čele s USA již rok a půl zasazuje tam údery, účastní se toho přes 11 zemí, bylo zasazeno přes 500 úderů na různé cíle, avšak výsledek veškerý žádný, což je jasný fakt. Za tuto dobu teroristé pouze posílili přítomnost na území Sýrie a Iráku, opevnili se na starých pozicích a rozšířili areál své přítomnosti,” řekl Putin.

  • 18:49 Putin o obviněních RF ze zasazení úderů na nesprávné cíle v Sýrii: Řekněte, na které cíle je třeba střílet? Neříkají.
    Rusko krituzují za letecké údery v Sýrii, ale ti, kdo kritizují, neříkají, na které cíle máme útočit, a na které nesmíme, řekl prezident RF Vladimir Putin.
    „Kritizují nás za to, že prý neútočíme na správné cíle. Pak řekněte, které jsou správné, víte-li to. Nikoli, neříkají. Pak řekněte, na které není třeba útočit? Také odmítají říct,” poznamenal Putin na zasedání diskusního klubu Valdaj.
  • 18:45 Putin: Rusko neznepokojuje postup „demokracie“ k jeho hranicím, ale postup vojenské infrastruktury NATO
    „Copak jsme proti postupu demokracie k našim hranicím? Co je podle vás demokracie: přiblížení NATO k našim hranicím? Tohle je demokracie? NATO je vojenský pakt. Neznepokojuje nás postup demokracie k našim hranicím, znepokojuje nás postup vojenské infrastruktury NATO k našim hranicím”, řekl Putin.
  • 18:44 Putin: Je těžké souhlasit s tezí, že USA neusilují o změnu politického systému v Rusku
  • 18:41 Putin: Rusko nebojuje s volbou ukrajinského lidu, ale proti násilnému vystřídání moci v této zemi
  • 18:39 Po projevech hostů klubu začala diskuse 
  • 18:06 Nejsme odhodláni rezolutně se postavit multikulturalistickému tažení proti západní civilizaci – Klaus

    Nejsme (Evropa) připraveni hájit své hodnoty, svou kulturu, svá náboženství, svůj životní styl. Nejsme ochotni obětovat svůj relativně komfortní život a začít bojovat za svobodu a demokracii, řekl.

  • 18:04 Problémem je naše nečinnost – Klaus
    Problémem je, že jsme se stali objekty – ale bohužel i spolutvůrci – tragédie politické korektnosti, prohlásil.
  • 17:49 Evropa zkrachovala více, než jakákoliv jiná část světa – Klaus
    Klaus řekl, že Evropa je místem, kde je selhání současného vývoje zřejmější a  zřetelnější než v jakýchkoli jiných částech světa – “proto se zabývejme našimi problémy a námi”. Poznamenal, že nesrovnává relativní velikost katastrofického vývoje a lidského utrpení, ale relativní stupeň selhání.
  • 17:45 Drží projev Václav Klaus
    Mluví anglicky.
  • 17:51 Putin: RF je připravena k výměně informací o pozicích bojovníků v Sýrii se západními kolegy
    „Vidíme, že v rámci protiteroristické operace se postupně, i když ne tolik aktivně nebo rychle, jak bychom si přáli, ale přece jen se rozvíjejí kontakty mezi vojenskými rezorty,” řekl Putin.
  • 18:05 Putin: některé země hrají dvojakou hru v tak zvaném boji s terorismem
    Některé země hrají dvojakou hru: bojují s terorismem a zároveň „rozestavují figury na blízkovýchodní šachovnici” ve vlastním zájmu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.
    „USA disponují nepochybně obrovským, největším na světě vojenským potenciálem. Prostě je to vždy obtížné – hrát dvojakou hru. Mluvit o  boji s teroristy a současně se pokoušet využít část z nich, aby rozestavili figury na blízkovýchodní šachovnici ve vlastních zájmech,” řekl Putin ve svém vystoupení na zasedání diskusního klubu Valdaj.
    Podle jeho slov není možné porazit terorismus s využitím části teroristů „jako beranidla pro svržení nevýhodných režimů.”
    „Těchto teroristů se pak nikdy nezbavíme,” dodal Putin.
    Bojovníci v SýriiPutin: některé země hrají dvojakou hru v tak zvaném boji s terorismem

    Některé země hrají dvojakou hru: bojují s terorismem a zároveň „rozestavují figury na blízkovýchodní šachovnici“ ve vlastním zájmu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

    Číst dál

  • 17:25 Putin: Je třeba zajistit osvobození Sýrie a Iráku od teroristů, nelze připustit jejich přemístění do jiných regionů
    „Slovní hříčky jsou zbytečné: nelze rozdělit teroristy na „umírněné” a  neumírněné”. Chtěli bychom pochopit, v čem tkví rozdíl? Snad, podle mínění některých odborníků, v tom, že umírnění bandité odřezávají lidem hlavy jaksi v menším počtu nebo nějakým jemným způsobem? – řekl Putin.
  • 17:25 Putin: po vzniku jaderných zbraní nemohou být v globálním konfliktu vítězové

    „Po tom, co byly vynalezeny jaderné zbraně, stalo se jasné, že v  globálním konfliktu nemohou být vítězové. Výsledek by mohl být pouze jeden: zaručené vzájemné vyhlazení,“ řekl Putin na zasedání diskusního klubu Valdaj.

  • 17:20
  • 17:17 Putin: Pokusy o hrubé přebudování Blízkého Východu se staly zápalkou, která přivedla k výbuchu a růstu nebezpečí pro celý svět
    „Desetiletí, a možná i století, se tady samozřejmě hromadily mezietnické, náboženské, politické konflikty, ostré sociální problémy. Zkrátka, dřímající směs rostla, a pokusy zvnějška hrubě předělat region se staly tou sirkou, která způsobila skutečný výbuch, zničení státnosti, vznik terorismu a v konečném výsledku i  růst rizik pro celý svět”, řekl Putin na plenárním zasedání Valdajského fóra ve čtvrtek.
  • 17:15  Putin o sankcích USA: postižený jsou také evropské společnosti, takhle se nechovají vůči spojencům, ale vůči vazalům, jež chtějí potrestat
    Vladimir Putin.Sankcemi ze strany USA trpí i evropské společnosti, tak se nejedná se spojenci, ale s vazaly, kteří se odvážili jednat podle svého mínění, prohlásil Putin.
    “Jako příklad uvedu skutečnou epidemii pokut, včetně evropských společností. Ze strany USA jsou používány vymyšlené záminky a jsou tvrdě trestáni ti, kteří se odvážili porušit jednostranné americké sankce. Víte, možná to není věc Ruska, ale máme s Vámi diskusní klub, proto si dovolím se zeptat: tak se jedná se spojenci? Ne, tak se jedná s vazaly, kteří se odvážili jednat podle svého mínění, trestají je za špatné chování”, řekl Putin.
    Putin o sankcích USA: takhle se nechovají vůči spojencům, ale vůči vazalům

    Sankcemi ze strany USA trpí i evropské společnosti, tak se nejedná se spojenci, ale s vazaly, kteří se odvážili jednat podle svého mínění, prohlásil Putin.

    Číst dál

  • 17:11 Putin: Vojenská síla byla a bude i nadále prostředkem mezinárodní politiky
    „Vojenská síla samozřejmě zůstala a zůstane nepochybně ještě dlouhou dobu nástrojem světové politiky. A ať je to dobře nebo špatně, ale je to životní fakt,” řekl Putin.
    Putin poznamenal, že otázka spočívá v tom, bude-li použita síla „pouze v případě, že dojdou ostatní prostředky, a když bude nutné čelit společným hrozbám, například, terorismu.”
    Vladimir Putin.Putin: Vojenská síla byla a bude i nadále prostředkem mezinárodní politiky

    Vojenská síla byla a bude i nadále instrumentem mezinárodní politiky, prohlásil Vladimir Putin.

    Číst dál

  • 17:29
  • 17:05  Putin: Rusko mělo právo očekávat, že USA zastaví po překonání íránského jaderného problému realizaci projektu PRO
    Je to mimořádně nebezpečný scénář: diktovat svoji vůli geopolitickým konkurentům a spojencům, důkazem je domnělá íránská hrozba, řekl Putin.
  • 17:05  Putin: Íránský jaderný problém je vyřešen, hrozba ze strany Teheránu nebyla a není
  • 17:09  Putin – válka se změnila v efektní mediální obrázek 
  • 16:58  Na začátku svého projevu si Putin vzpomínal na Lva Tolstého 
  • 16:50  Putin dorazil na fórum 
  • 16:45  Bývalý český prezident Václav Klaus sedí na pódiu, dívá se na mobil a čeká na Putina
  • 16:39  Putin přijel na zasedání klubu Valdaj novým autem Lada Vesta