Výbušný dokument o Andreji Babišovi spatřili diváci. A toto vše vyplulo na povrch, když ministr nebyl přítomen

 reportáž 
30. 10. 2015 ParlamentníListy

Ve čtvrtek večer měl na jihlavském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů premiéru film Víta Klusáka Matrix AB, který se pokouší o dost nekonformní portrét politika a podnikatele Andreje Babiše. O tom, že si režisér Klusák zvolil živé téma, svědčil i zájem diváků, mnozí zájemci se ani nedostali do sálu.
Film vznikal po vzájemné dohodě tvůrců a Andreje Babiše, natáčelo se hlavně během loňské kampaně komunálních voleb, filmaři se účastní porady na Ministerstvu financí, provázejí Babiše metrem, kde lídr ANO rozdává koblihy, a zachytili třeba i večírek s francouzským velvyslancem. Opakovaně je v dokumentu zachycena situace, kdy Babiše hra na filmování přestala bavit, vrací mikroport, který měl zaznamenávat jeho projevy, a natáčení ukončuje. Podobu dokumentu to nepochybně ovlivnilo a Vít Klusák to festivalovému publiku v Jihlavě vysvětlil: „Původně jsme se s panem Babišem domluvili v září loňského roku, kdy nám řekl, že nás s kamerou pustí kamkoli, protože nemá co skrývat. Vybrali jsme si v kalendáři, přišel jsem s kameramanem a najednou nic nešlo. Vypukl souboj a rvali jsme se doslova o každý záběr, z porady na ministerstvu jsme byli napůl vyhozeni a na poslanecký klub nás vpustili, až když poslanci odcházeli. Celé natáčení bylo soubojem o to, jestli se vůbec podaří něco natočit.“
 

 
Kritika i bezmezný obdiv

Natáčení ale nebylo závislé jen na ochotě portrétovaného ministra, objevují se v něm Babišovi kritici z řad bývalých členů ANO. O jeho charakteru promlouvá například bývalý pražský primátor Kasl, který vycouval z politického angažmá v barvách Babišova hnutí. Mluví i – většinou zcela nekritičtí – obdivovatelé jako Martin Komárek nebo Radmila Kleslová, tentokrát tedy současní členové, kteří divákovi vysvětlují, jak je Andrej Babiš pracovitý a inteligentní atd.

„Snažili jsme se především poznat lidi, kteří byli s Babišem v úzkém kontaktu a spolupracovali s ním, nebo ty, které se snažil přimět ke spolupráci, a když na to nekývli, udělal si z nich nepřátele. Všechny informace, které ve filmu zazněly, jsme museli ověřovat, Česká televize totiž na tom trvala a všechna tvrzení, která se ve filmu objevují, musela být potvrzena. Jde například o situace, kdy se ve filmu říká, že Babiš měl k dispozici policejní složky z vyšetřování,“ popsal přístup filmařů režisér Klusák. K nejkontroverznějším vystoupením patří slova zemědělce Bohumíra Rady, který mluví na začátku i v závěru filmu, když popisuje, jak jej Agrofert sofistikovaně připravil o firmu a jak mu nakonec jedna z Babišových firem v červnu tohoto roku postříkala pesticidy celou úrodu pšenice.

Dokument nebo autoportrét?

Filmaři měli podle Víta Klusáka jen základní úmluvu, která nakonec byla naplněná tím, že Andreji Babišovi natočený materiál promítli a jako součást filmu natočili i jeho reakci. „Došlo k tomu, protože po prvních pěti natáčecích dnech Andrej Babiš požadoval autorizaci, někdo z jeho blízkého okolí mu totiž řekl, že ho chceme poškodit, a on se rozhodl požadovat neomezenou autorizaci. Odpověděl jsem mu, že jako místopředseda vlády nemůže chtít přestřihávat film České televize a že to není jeho autoportrét. Nakonec jsme se dohodli, že až bude natáčení hotové, všechno uvidí a pak natočíme i tu debatu,“ řekl k podmínkám natáčení dokumentu Vít Klusák, podle kterého ale pak stejně domluvy neplatily.

Kromě pohledů do „zákulisí“ politiky a do soukromí se v dokumentu objevují i věty lidí „z ulice“, které dokreslují celkový Babišův obraz, který Klusák postupně skládá. „Uvědomil jsem si, že vyrábím film i ze zdánlivě marginálních záběrů, ze ,třetích vrstev‘ materiálu, výpovědí apod. Někdo třeba může říct, že tam Klusák má zase tu zoologickou zahradu obyčejných občanů, co skáčou kolem Babiše, ale pro mě je pozoruhodným momentem hlavně scéna, kdy muž u centra Eden za Babišem přichází s tím, že ho zrovna napadlo, že když Babiš umí řídil firmu, měl by tak řídit i stát. Tam je zachycena marketingová metoda, kdy lidé získávají dojem, že tyto věci napadají je samotné, ne že je o nich někdo musí přesvědčovat,“ řekl o svém filmu Vít Klusák. Film uzavírá slíbená projekce natočeného materiálu, nenásleduje ale předpokládaná diskuse, ale hádka mezi režisérem a hlavním protagonistou Babišem.

 
Babiš: V životě jsem nezažil takový obrovský podraz

V jihlavském kině Vít Klusák také po dotazu z publika popsal, co následovalo po dokončení filmu. Andreji Babišovi podle režiséra šlo hlavně o to vyjádřit se ke kauze zemědělce Rady. Nakonec se povedlo domluvit konfrontaci Andreje Babiše a Bohumíra Rady, která měla být i součástí filmu. „Pan Rada okamžitě souhlasil, byl dohodnut termín, byl v jeden den permanentně k dispozici a Babiš i vzkázal, že se setkají. Celý den jsme s mluvčími ladili, jak setkání proběhne, ale oni nakonec večer zavolali, že o žádné konfrontaci nebyla řeč. To se nedá pořádně ani popsat, to pak nechápete, co se děje. To, že byl pan Rada okamžitě ochoten se postavit proti Babišovi, ho pro mne ale jasně zdůvěryhodňuje,“ řekl Vít Klusák.

Jako bonus na závěr debaty uvedli pořadatelé vzkaz Andreje Babiše. Ten sice původně měl být projekci i debatě přítomen, nakonec ale na festival poslal jen video. 

 

„Vážení diváci, dámy a pánové, doufám, že jste ten film dokoukali až do konce a že jste z toho neměli takovou traumu, jako jsem měl já. Jsem starší člověk, ale v životě jsem nezažil takový obrovský podraz, jaký na mě připravil pan Klusák. V červnu 2014 mně napsal mail, kde mě strašně chválil, jak jsem úžasný, že jsem šel do politiky, že jsem svěží vítr a že by chtěl natočit dokument a la občan Havel. Kolegové mi řekli, že bych to měl udělat, že to bude dobré. No, a já blbej jsem na to kývnul. Po čase jsem chtěl udělat autorizaci, tu mi podepsal, ale samozřejmě ji nedodržuje. Vystupují tam osoby, které byly vždycky vůči mně negativní, bývalí zaměstnanci, zhrzení zaměstnanci, a hlavně zemědělec pan Rada a, bohužel, neustále lže. Pan Rada dovedl své firmy do bankrotu, nasekal dluhy pět set milionů, neplatil mzdy, týral zvířata a byl pravomocně odsouzený na podmínečný trest. Já jsem musel nakonec převzít jeho firmy a stálo nás to osm set třicet milionů korun. A podnikal neoprávněně na našem poli. Je pravda, že kolegové asi udělali chybu, že neměli tu jeho úrodu stříkat těma pesticidama. Je mně strašně líto, že jsem vstoupil do českého dokumentárního filmu tímto způsobem,“ 
oslovil z filmového plátna jihlavské publikum Andrej Babiš a v závěru vyjmenoval filmy, které během své podnikatelské kariéry podpořil.

Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš 

 
Na ParlamentníchListech dále psali:
Přečtěte si, co je farmář Rada vlastně zač. Babiš ukázal dopis
Babišova firma se rázně vypořádala s konkurencí: Prostě jí zlikvidovala úrodu herbicidem

VIDEO s Andrejem Babišem: Tu máte pět tisíc korun a choďte si něco koupit, jo. A scéna, kdy je opravdu naštvaný