Americká letadla nechala cisterny ISIS nedotčené, protože „jim došla munice”

Susan Jones
28.11.2015 Zvědavec

Spojené státy a Rusko jdou po ropném průmyslu ISIS, s cílem zničit největší zdroj příjmů teroristů. Americké ozbrojené síly provedly v neděli, 22. listopadu, druhou vlnu útoků na (zaparkované) cisterny ISIS v Sýrii, ale útok nesplnil cíl.
„Cílem bylo zničit tam každé auto. Došla jim munice dříve, než to byli schopni udělat. Ale přáním bylo zničit každičké auto tam,“ řekl plukovník Steven Warren, mluvčí USA vedené koalice bojující s ISIS.

Na tiskovce v úterý Warren přehrál video s cisternami ISIS, bombardovanými či ostřelovanými kulomety ze vzduchu. Warren řekl, že všechna auta byla cílem, ale na videu jsou jen „dobré trefy, které by se vám měly líbit“.

Stejně jako v případě dřívějšího amerického útoku na cisterny ISIS Američané shodili letáky s varováním pro řidiče, že se blíží útok, takže cisterny se nehýbaly.

Warren označil nálety za „další příklad typu přesnosti, které jsme zde v koalici schopni“.

Americkými letadly bylo v neděli zničeno celkem 283 cisteren: „Padala bomba z A-10 a pak jste viděli kulomety, víte, střelbu z kulometů, která mohla přicházet buď z A-10, nebo z dělového člunu AC-130 Spectre.“

„To není film, kde prolétáte kolem a sypete to tam, auta vybuchují. Ne – napadají každé auto, nebo skupinu po dvou nebo třech. Je to kulomet, takže je zde jistý aspekt rozptylu, že? Víte, střelba není naváděna laserem… Takže jsou to jednotlivé útoky na auta, nebo dvě či tři auta; přesunout, zaútočit; přesunout, zaútočit.

„Takže cílem bylo zničit tam každé auto. Došla jim munice dříve, než to byli schopni udělat. Ale přáním bylo zničit tam každičké auto.“

Spolu s předešlým americkým útokem na cisterny ISIS americké ozbrojené síly jich nyní zničily 399, ale Warren neřekl, kolik jich zbylo: „Neřeknu vám celkový počet aut tam… ale při ničení aut nás stále čeká dlouhá cesta,“ řekl.

Warren také zpochybnil nedávné tvrzení Ruska, že zaútočilo a zničilo minulý týden 500 cisteren ISIS ve „stejném regionu“.

„Z toho, co jsme viděli, vypadalo jejich vyhodnocení bojových škod přehnané. Více než pravděpodobně ruské útoky nepřinesly výsledky, které tvrdili, že přinesly.“ (My jsme neschopní, takže všichni ostatní musí vypadat ještě neschopnější — p.p.)

Warren řekl, že USA odhadují, že Rusko zničilo pouze asi 100 cisteren.

US Planes Left ISIS Fuel Tankers Unharmed Because ‘They Ran Out of Ammunition’ vyšel 24. listopadu 2015 na CNSNews. Překlad v ceně 160 Kč Zvědavec.
 
Poznámka editora:
Pitomější důvod si už neuměli vymyslet. Co bude příště? Nemohli útočit, protože pilota rozbolely zuby?