Budou Rusové sestřelovat turecká letadla nad Sýrií?

25.11.2015   První zprávy 
Zatímco západní média rozebírají, zda byl ruský letoun Su-24 sestřelen na turecké straně hranice se Sýrií, ruská média zastávají oficiální názor, že nikoliv a hledají odpověď na otázku, jak Turecku vrátit úder.
Jeden z nejradikálnějších návrhů zní: V reakci na útok Su-24 tureckými vojenskými letadly může Rusko umístit na hranici s Tureckem zařízení elektronického boje, prohlásil člen dozorčí rady představenstva vojensko-průmyslového komise Ruska, vojenský expert Viktor Murachovskij. Podle něj by se tak potlačily radary pro raketové systémy, systémy protivzdušné obrany a stíhacích letadel v Turecku.

Murachovski připustil, že to povede ke zhoršení vztahů mezi Ruskem a Tureckem. „Turci se domnívají, že některá místa a některé útvary, nesmí Rusové bombardovat. Ale sami bombardovali Kurdy na severu Sýrie, a jsou proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Možná je to i otázka osobní nenávisti Erdogana (tureckého prezidenta),” poznamenal expert pro rusnovosti.ru.

Vojenský pilot Valerij Burkov míní, že sestřelení Su-24 dokazuje, že Turecko je nepřátelské k tomu, co dělá Rusko v Sýrii. „Pro mě je jasné, že se tato akce naplánovala úmyslně, připravovali se na to. Su-24 nebyl sestřelen na základě žádného pochybení tureckého pilota, bylo to plánováno v předstihu,“ tvrdí Valerij Burkov v Komsomolské pravdě.

Alexej Pilko ředitel Euroasijského komunikačního centra pro server aif.ru varovně zdůraznil, že v takovém případě „může být jakýkoliv turecký letoun, který se ocitne v syrském vzdušném prostoru legitimně zničen bez varování“. Navíc „beztrestně sestřelit letadlo jaderné velmoci beztrestně nemůže absolutně nikdo“. Nicméně upozornil, že Rusko má s Tureckem rozsáhlé obchodní vztahy a proto se mu nechce věřit, že turecké politické vedení a armáda jsou odhodlány páchat geopolitickou sebevraždu.

Vedoucí centra mezinárodní bezpečnosti Alexej Arbatov pro bfm.ru zase konstatoval, že „z hlediska mezinárodního práva je tento akt turecké armády agresí“. Jak bude Moskva reagovat? „Myslím, že budou následovat nejtvrdší diplomatické reakce, až do odvolání velvyslanců. Vzhledem k tomu, i když to bylo ve sporném území, je sestřelení letounu naprosto nepřijatelné. Myslím si, že Moskva provede na politické a ekonomické linii některá opatření proti Turecku, a bude pokračovat ve vysílání frontových bombardérů v doprovodu stíhaček, aby je kryly.”

„Musíme zavést přísný vízový režim s Tureckem, a zrevidovat hospodářskou spolupráci. MZV by se mělo nakonec obrátit na naše občany a vysvětlit jim, že by tam neměli jezdit za odpočinkem, protože je to velmi nebezpečné. Agentury je také třeba varovat, že pokud budou i nadále prodávat zájezdy do Turecka, budou jim hrozit nepříjemné důsledky, a to až do trestních řízení, prohlásil generál poručík v záloze Valerij Gorbenko.

Všechna ruská média se v podstatě shodují v jednom bodě: nyní bude o to více obtížnější dohodnout společnou mezinárodní koalici v boji proti terorismu.