Cameron přirovnal Rusko k terorismu a smrtícím epidemiím

9. 11. 2015   zdroj a zdroj
David Cameron představí 23. listopadu novou národní bezpečnostní strategii, v níž bude Rusko označeno za “hrozbu nejvyšší úrovně,” je uvedeno v Times. Mezi dalšími hrozbami na stejné úrovni je nestabilita spojená s přílivem přistěhovalců do Evropy a také terorismus, činnost extremistických skupin jako je “Islámský stát” a šíření horečky Ebola.


Podle publikace je analýza rizik tohoto druhu prováděna britskou vládou jednou za pět let. V roce 2010 Rusko v seznamu největších hrozeb pro zemi nebylo. S odvoláním se na svůj zdroj ve vládě noviny konstatují, že takové rozhodnutí vláda údajně přijala vzhledem k růstu ruské agrese v posledních pěti letech. Zejména jde o dění na Ukrajině a v Sýrii.

Samozřejmě že Cameron neprojevil žádnou zvláštní originalitu při výběru “hrozby” pro Velkou Británii. Dokonce naopak, připojil se k “partnerům” za oceánem, když po nich opakoval otřepané fráze. Pro příklady ani nemusíme jít daleko do historie. Jak Pravda.Ru informovala, Ashton Carter se také domnívá, že Rusko je “škůdce” na světové scéně. S takovým prohlášením vystoupil šéf amerického armádního rezortu na fóru Reagan National Defense v Kalifornii.

Obvinil Rusko z podněcování konfliktů v Evropě, co se týče porušení suverenity Ukrajiny a Gruzie, zastrašování Pobaltí. A v Sýrii z “přilévá olej do nebezpečného ohně občanské války.” Nicméně prohlásil, že nevylučuje, že Rusko bude hrát konstruktivní úlohu v syrském konfliktu. Carter dodal, že USA projednávají se spojenci možnosti zadržování posilování Ruska.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová