Čínská média: Čím je Rusům tíž, tím jsou silnější

1. 11. 2015       zdroj
Čínští experti se domnívají, že ruská armáda během operace v Sýrii dokázala, že Západ o ní nemá nejmenší představy. Jak píše politolog Gao Fei v článku pro čínské vydání Global Times, Rusko “Západ v čele s Amerikou překvapilo.”


Nyní, na základě jimi samotnými definované situace, neschopní čelit Rusku něčím z hlediska síly, nepřestávají západní média rozsévat zvěsti o “civilních obětech” a “spadených řízených střelách.” Ale právě že to mají čím dál obtížnější, aby i nadále udržovala svou linii s “hloubkovou analýzou” o “klesajících cenách ropy,” sankcích a slábnoucí Moskvě.

Ve skutečnosti Západ Rusko podcenil, podcenil jeho vůli bojovat a nebyl na to připraven. Gao Fei zdůraznil, že vojenská síla Ruska nebyla “znehodnocena”, neboť zkušenosti, úroveň výcviku a vybavení ruské armády zcela odpovídají velmoci.

Čínští analytici také poukazují na zvláštní mentalitu Rusů: “čím je jim tíž, tím jsou silnější.” Fay připomněl, že v 19. století útok Napoleona nakonec z Ruska učinil “četníka” celé Evropy a válka s nacistickým Německem ve 20. století změnila SSSR v supervelmoc, která se rovnala v síle USA. Soupeři Ruska často draze zaplatili za to, že ho podceňovali.

Podle něj je Rusko z řady důvodů skutečným “expertem na globální šachovnici”. V povědomí Západu, který uvízl v kategoriích studené války, je Moskva “poražená”. Značnou úlohu na upevňování tohoto stanoviska sehrál známý politolog Zbigniew Brzezinski, když tvrdil, že “Rusko není schopno se stát soupeřem Západu.”

Právě toto přispělo k tomu, že u USA se za krátkou dobu zformovala “krátkozrakost” vůči Rusku.

Tato země je přirozená velmoc již proto, že síla jejího vlivu je určena velikostí jejího území, dospívá k závěru Kao Fei. To je důvod, proč zástupce generálního tajemníka NATO Alexandr Vershbow nedávno řekl, že “v našem zájmu je udržovat vztahy s RF alespoň proto, aby nedocházelo ke zvyšování úrovně napětí.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová