“Diplomatické tanečky kolem IS se Rusku omrzely, je to na armádě”

20. 11. 2015      zdroj
Rusko bude jednat v boji proti terorismu v souladu s článkem 51 Charty OSN o právu země na sebeobranu, prohlásil prezident Vladimír Putin. Tento článek používali pouze Američané po 11. září 2001. Víme, že bombardovali Taliban, do Afghánistánu přišlo vojsko, pak do Iráku, vyhlásili sankce vůči zemím, které je podporovaly, zabili bin Ládina atd. Má Rusko přijmout vojenská opatření k potrestání sponzorů terorismu? Bombardovat například jejich tábory v Kataru a Saúdské Arábii? Na tyto otázky odpověděl korespondentovi Pravdy. Ru prezident Institutu pro Blízký východ Jevgenij Satanovskij.


Expert upřesnil, že v Kataru a Saúdské Arábii nemají tábory, tábory jsou v jiných zemích. “V Kataru a Saúdské Arábii sedí zadavatelé, organizátoři a sponzoři. A nejen v Kataru, Saúdské Arábii, na celém jejich území jsou konkrétní dobře známí lidé, kteří mají pod kontrolou teroristické aktivity v Sýrii a Iráku. Podle mého názoru se tito lidé musí bát Ruska jako čert kříže,” řekl Jevgenij Satanovskij novináři Pravdy.Ru.

Podle něj bude u nás terorismus prudce klesat. A o výběru metod by mělo rozhodnout vedení. “Nemusí se bezpodmínečně bombardovat, existují i ​​jiné způsoby působení,” řekl orientalista.

Provádět toto rozhodnutí prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN není podle experta nutné. “Když byla válka v letech 1941 – 1945, akce, které byly nezbytné pro vítězství nad nacisty, nebyly prováděny prostřednictvím mezinárodních organizací a nebyly koordinovány s našimi západními kolegy. Skončilo to dobytím Berlína. Ve válce buď vyhrajete, nebo ne.

A pokud budete pokračovat v diplomatických tanečcích, v rámci nichž musí pracovat bezpečnostní služby a armáda, pak je možné vám akorát tak vyjádřit soucit. Jak a co dělat, a jak to sloučit s oblastí diplomacie, o tom bude rozhodovat vojenské a politické vedení země,” řekl Jevgenij Satanovskij a dodal, že nadměrné řečnění je ve válce velmi škodlivé pro výsledek této války.

“Rusko vykročilo na válečnou stezku, chopilo se velkého, dlouhého tomahavku, naplnilo toulec šípy a pustilo se do práce. Všechno ostatní je bezvýznamné…Rusko zahájilo vojenské operace. Ti, kteří chtějí, budou s Ruskem spolupracovat, jiní mu půjdou z cesty.

Američané s námi v rámci našich aktivit v Sýrii úzce spolupracují, snaží se se s námi nestřetnout. Chápou, že na nich nezávisí, zda bude Rusko bojovat”, řekl Jevgenij Satanovskij na závěr rozhovoru s korespondentem Pravda.Ru.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová