Emigranti, vítejte v České republice, zvláště vy – muslimové!

21. 11. 2015
Anonymní autor stránek
zde vítající zejména muslimy zde (radí jak konvertovat) v České republice  si nedělá těžkou hlavu, že důsledky jeho jednání ponesou občané, kteří ve své většině zejména muslimy nevítají. Nezve je k sobě domů, zve je do země, která není jeho. Autor tvrdí, že chce “vylepšit obraz ČR a Čechů ve světě” a neklade si otázku, jestli ho k takovému “vylepšování” Česká republika nebo Češi zmocnili. Chce motivovat azylanty, aby to zkusili v Česku a tím se snížil nápor na jiné země”. Máme si prý “přiznat, že se Evropa mění”. Pozoruhodné. Přiznámi-li si, že hoří, také nemusíme přilévat hořlaviny.

Autor anglicky psaných stránek podává vysvětlení své iniciativy česky zde:
Autor stránky věří, že je lidskou povinností před Bohem pomáhat potřebným. A to všem potřebným, bez rozdílu jejich původu, rasy a náboženství. Stránka není primárně v češtině (má variantu anglickou a arabskou), protože je určena uprchlíkům, kteří mají mezinárodní právo na azyl. Tito lidé jsou v největším ohrožení a jejich počet nemůže nechat naše svědomí klidné. Tito lidé utíkají z míst konfliktů, nebo oblastí katastrof, nebo politických perzekucí, dnes se jedná například o Syřany, Iráčany, Afgánce a Pákistánce z oblastí vzájemných hranic, Indy z okupovaného Kašmíru, Somálce, Libyjce, muslimy z Barmy i z Ruskem anektovaném Krymu. Stránka je zaměřena především na muslimské uprchlíky s právem na azyl, protože právě muslimové tvoří absolutně nejvíce obětí současného konfliktu v Sýrii a jsou ohroženi na životě ze strany místní vlády, zahraničních milic, IS a dalších skupin (jen za posledních 6 měsíců zabila vládní vojska diktátora Asada 7894 civilistů, tzv. islámský stát 1131). Je samozřejmostí, že azylant je azylantem bez ohledu na jeho náboženskou víru a měli bychom být soucitní se všemi bez rozdílu.

Ekonomická migrace je druhá věc, která je přirozená, jako lidstvo samo. Podléhá přísnější regulaci a společnosti mají právo se jí do určité míry bránit. Nepředstavujme si, že se v případě té dnešní ekonomické migrace jedná o útěk za „životem bez práce“, nebo „vyšším platem“. Spíše je to útěk z otrocké práce, kdy výdělek nestačí ani na jídlo a bydlení, útěk ze života bez možnosti vzdělání, léčby pro své děti, dokonce i dětské nucené práce atd. Tato migrace vychází zejména ze subsaharské Afriky, odkud utíkají křesťané, muslimové, animisté…všichni bez rozdílu.

V případě uprchlíků s nárokem na azyl, kteří tvoří například aktuální migrační vlnu ze Sýrie, je naše morální povinnost jim pomoci nezpochybnitelná. Země jako Jordánsko a Turecko přijaly a hostí miliony uprchlíků a jejich kapacity a možnosti jsou na hranici udržitelnosti. Malá část uprchlíků míří i do dalších zemí: několik desítek tisíc jich je v Řecku a Itálii, které na ně nebyly připravené a nezvládají procedury azylu a mezinárodní ochrany, stejně jako integrace a zabezpečení životních potřeb. Proto míří část dále do západní a severní Evropy, která je nejvyspělejší nejen ekonomicky, ale i kulturně a společensky svobodná. Jako Češi se sami nepovažujeme za východní Evropu – ale je-li to fakt, musíme to dokázat tím, že se tak budeme i chovat.

Motivace a cíle aktivity by se daly popsat takto:

A) Vylepšit obraz ČR a Čechů ve světě (Chcete-li tento obraz také vylepšit, sdílejte na anglických/arabských fórech a diskuzích).
B) Motivovat azylanty, aby to zkusili v Česku. Nejen, že to může alespoň trošičku snížit nápor na jiné země, ale je zde další hlubší myšlenka: Lidé se nejvíce bojí toho, co neznají, nebo považují své negativní předsudky a extrémy za znalost celku. Například emigrantů, nebo i muslimů, se bojí lidé nejvíce tam, kde jich moc není, a naopak tam, kde mají osobní zkušenost, taková předsudečná xenofobie a strach není. Dobře je to vidět třeba v rozdílech mezi západním a východním Německem, kde je západ s velkými komunitami emigrantů a muslimů, mnohem tolerantnější, než východ. I v Česku to začíná fungovat, když lidé nestojí proti „odosobněné hrozbě z ciziny“, ale najednou vidí rodinu na nádraží, nebo stojící u odstaveného autobusu, vidí matku, otce, dvě malé děti v ošuntělém oblečení, shánějící pleny… nevidí to, čeho se bojí, ale spíše jim to vžene slzy do očí a změní postoj.
C) Povzbudit a podporovat neziskové organizace a motivovat ty, kteří by mohli azylantům nějak pomoci. Doplněná česká verze má motivovat lidi u nás, aby byli hrdí na svou pomoc, nebo snahu pomoci a zároveň i zvýšit národní hrdost. A to tím, že budeme lidmi, se kterými chtějí ostatní žít, že chtějí být součástí naší společnosti, která vyznává svobodu přesvědčení a rovnost bez rozdílu etnického původu. Hrdost, že si utečenci vyberou právě naši zemi dokazující, že nejsme uzavřená, zaostalá, nepřející a pro ostatní svět odpudivá společnost.”