Exšéf vojenské rozvědky USA: Historie nás za Irák potrestá!

30.11.2015  První zprávy

Invaze do Iráku byla obrovskou chybou, která bude přísně potrestána, přiznal generálporučík Michael Flynn, který vedl výzvědné operace během války v  Iráku.

V případě, že by USA nenapadly Irák, tak by teroristická skupina Islámský stát” (IS) nevznikla, řekl bývalý šéf zpravodajského oddělení ministerstva obrany, generálporučík Michael Flynn v rozhovoru pro Der Spiegel.

„Byla to obrovská chyba. Bez ohledu na to, jak krutý byl Saddám Husajn, jeho zničení nebylo v pořádku. Totéž platí pro Kaddáfího v Libyi, z níž je nyní zkrachovalý stát. Velkou historickou lekcí je, že strategická invaze do Iráku byla neuvěřitelně špatným rozhodnutím. Historie by neměla být a nebude k nám shovívavá,” řekl Flynn.

Od roku 2004 do roku 2007 sloužil Michael Flynn sloužil v Afghánistánu a  Iráku, kde vedl průzkum ve Společném velení speciálních operací USA. Zejména hledal Abu Musaba al-Zarkávího, vůdce Al-Káidy v Iráku, a  zakladatele IS. Podle Flynna, se USA vždy snažily zničit vůdce v naději, že jeho nástupce bude méně úspěšný. Nebyla to pravda, připouští generál: místo bin Ládina a al-Zarkávího přišel „mnohem chytřejší” a  „velmi nebezpečný” Abu Bakr al-Baghdadí, který povýšil úroveň regionálního konfliktu na světovou náboženskou válku.

Flynn řekl, že Spojené státy udělaly chybu, když byl al-Baghdadi v roce 2004 zadržen, a pak propuštěn. „Byli jsme příliš hloupí. Tehdy jsme nechápali, s kým jednáme,” uvedl bývalý šéf americké vojenské rozvědky.

„Nyní, v každé evropské zemi má (IS) svou vlastní strukturu,“ konstatoval Flynn. „Totéž může být v USA, i když je nemůžeme najít.”

Podle něj k porážce IS nálety samy o sobě nestačí a chce to pozemní operace. Rovněž je nutná konstruktivní spolupráce s Ruskem. „Rusko se rozhodlo zakročit vojensky v Sýrii, a to radikálně změnilo situaci. Nemůžeme říci, že Rusko je špatné a musí odejít. To se nestane, musíme být realisty,” doplnil.

Flynn rovněž kritizoval neochotu USA spolupracovat v syrské otázce. „Francouzský prezident Hollande přijede do Washingtonu a požádal o  vojenskou pomoc. Jako Američan myslím, že je to divné. Už dávno jsme měli přijet k němu a nabídnout mu pomoc,” poznamenal Flynn. Tato pozice, vedla k tomu, že Hollande byl nucen jednat s Moskvou, dodal.

 

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: arch. – Michael Flynn, exšéf vojenské rozvědky USA)
Související:

Rusko obvinilo USA z rozkvětu terorismu a Islámského státu!