“ISIL je už u nás doma!” Propaganda lžiislámu


16. 11. 2015    zdroj   doplněno !
Co je považováno za nejnebezpečnější zbraň blízkovýchodních teroristů
“Iblisský stát” – takto nyní čečenský vůdce Ramzan Kadyrov vyžaduje, aby se nazýval v Rusku zakázaný “Islámský stát”. Aby bylo jasno: v Koránu je Iblis téměř ďábel, padlý anděl, který stojí v čele armády zlých duchů (šajtanů a džinů). Kolik je tam Čečenců?

Právě tato interpretace událostí v Sýrii, teologická, umožní vidět v ruské vojenské operaci proti “Islámskému státu” mesiášskou úlohu při zachráně lidstva před ďáblem.

Strašný soud nad odpadlíky

Ramzan Kadyrov je dnes snad nejurputnějším odpůrcem “Islámského státu.” Není divu, že hned po zahájení ruské letecké operace proti teroristům neocháridžitům v Sýrii navrhl poslat pro pozemní operaci čečenské speciální jednotky.

Tak ostrá reakce je pochopitelná. Čečensko se stalo první republikou na severním Kavkaze, která na sobě pocítila činnost verbířů. Právě tady byl zažalován první občan v zemi za účast v nezákonné ozbrojené skupině v Sýrii: bylo to v lednu 2014 a žalovaným se stal Šachid Temirbulatov, který bojoval v řadách skupiny “Jaish al-Muhajireen Wal-Ansar.” Informace o nějakém rozsudku Temirbulatova ve státním automatizovaném systému “Justice” nejsou.

K dnešnímu dni je za stejná provinění zahájeno již pět set trestních řízení po celé zemi. Pouze v samotném Čečensku je jich podle náměstka ministra vnitra republiky Apti Alaudinova 88. Před čtyřmi měsíci zveřejnil následující údaje: nejméně čtyři sta Čečenců odjelo účastnit se bojů v Sýrii, každý čtvrtý z nich zahynul.

Ale západní politici operují se zcela odlišnými čísly. Například v listopadu minulého roku ohlašoval šéf amerického ministerstva zahraničí John Kerry “tisíc Čečenců, kteří bojují v řadách ISIL … a vojenské výcvikové základny v blízkosti syrsko-tureckých hranic pro další čečenské teroristy.”

Na tato prohlášení bleskově reagoval samotný Kadyrov, který v tisku oznámil, že bojovníci ISIL “plní úkoly Západu a cíleně zabíjejí muslimy … pomáhaly jim a pomáhají západní zpravodajské služby … zásobují je [teroristy] vším potřebným.” A vůdce teroristické skupiny Abu Bakr al-Baghdadi přímo nazval čečenský vůdce agentem ameických zpravodajských služeb.

Propaganda lžiislámu

Celkově, jak je vidět, jsou v čečenské společnosti (na rozdíl od, řekněme, stavropolské a krasnodarské) problémy daleké Sýrie prožívány neobvykle ostře. Není náhoda, že právě Groznyj byl vybrán místem pro uskutečnění velkého fóra, na němž se experti různých oblastí severního Kavkazu snažili vypracovat “recept” proti teroristické ideologii. Diskuse byla při domnělé jednotě názorů v Rusku ohledně problematiky “Islámského státu” neobvykle ostrá.

A hned první sporná otázka – nakolik je dnes vůbec aktuální problém verbování bojovníků do ISIL. Vědecký pracovník Centra problémů Kavkazu a regionální bezpečnosti MGIMO Achmet Jarlykapov je přesvědčen, že “Islámský stát” může už nyní zaklepat téměř u kteréhokoliv kavkazského domu.

ISIL je již u nás doma, na severním Kavkazu, po celé zemi je již zorganizována síť verbířů. A může být snadno transformována do sítě teroristické, říká expert.

Agresivita propagandy hodnot lžiislámu je tak velká, že do její působnosti se dostane nejrůznější mládež, ne chudá nebo sociálně neadaptovaná, jak je obvyklé se domnívat. Příkladem toho je, že do války v Sýrii odjížděly i děti ze zcela zajištěných rodin, které mají uplatnění v životě. A, bohužel, je jich mnoho.

Jarlykapov uvedl příklad malé dagestánské vesnice Oguzer v Kizljarském okrese, která tradičně nebyla považována za hluboce náboženskou (na rozdíl od, řekněme, Gimry) ,ale odsud již do Sýrie odjeli čtyři mladí lidé … a to je na sto padesát rodin (ještě asi stovka odjela za výdělkem do Surgutu).

První náměstek ministra tisku Dagestánu Zubajr Zubajrujev se snažil získat od moskevského experta odpověď na zdálo by se jednoduchou otázku: kde probíhá verbování. Nedostal. Odpověděl sám: tam, kde nejčastěji bývá mládež – ve vyšších a středních odborných školách, sportovních klubech (samozřejmě ne v těch, co jsou na olympijské úrovni).

Taríka – není pro ruské ucho

Ředitel Výzkumného centra pro současnou kavkazskou politiku (CSKP “Kavkaz”) Vladislav Nikonov načrtl ne příliš optimistický obraz. Zatímco podle něj vynakládá stát obrovské úsilí a prostředky na to, aby organizoval diskusní platformy pro vědce a experty, kteří diskutují o problémech ISIL, samotní verbíři využívají již existující kontaktní prostředí, někdy i bez jediné vydané kopějky .

Stačí jít přece do mešity, zkušeným okem přejít příchozí, najít mezi nimi několik “váhajících” a začít je metodicky zpracovávat … Nikonov je přesvědčen, že úkolem státu je snížit sociální základnu pro šíření radikálních myšlenek. To znamená snížit podíl protestní mládeže.

Blahodárným prostředím pro rychlé šíření myšlenek ISIL je slabost místních orgánů, které by jim měly čelit. Není náhodou, že už před rokem a půl na setkání dal v sídle zplnomocněného zástupce prezidenta místopředseda vlády Alexandr Chloponin pokyn gubernátorům, aby byla v každé obci na severním Kavkaze zřízena pozice zástupce hlavy administrativy, který bude osobně odpovědný za národní a náboženské otázky.

Avšak podle zkušeností ředitele stavropolského “Centra vědeckých a sociálních inovací” Ivana Babina, má většina z těchto úředníků velmi povrchní, chabou povědomost o islámu.

Samotná náboženská terminologie, kterou používají verbíři “Islámského státu”, je složitá a nesrozumitelná pro ruské ucho. A dokonce i v muslimských regionech je málo úředníků, kteří umí arabský jazyk, v němž propaganda často probíhá. Babin navrhl zřízení speciálních kurzů pro úředníky a také vydání jakéhosi glosáře, v němž by byly shromážděny základní pojmy, používané v diskurzu ISIL.

Kruhová obrana proti sociálním sítím

Je cynické to říkat, ale internetová propaganda “Islámského státu” je dnes velmi efektivní. Účinné způsoby, jak jí čelit zatím nemá ani Rusko, ani Západ, konstatoval člen Stavropolského expertního klubu, televizní reportér Daniel Arakeljan.

Provedl obsahovou analýzu vzorků propagandy, používané ISIL, a dospěl k závěru, že klíčovým kanálem jejího šíření je Twitter. Ano, tentýž, který byl aktivně používán v době “arabského jara”. Propaganda probíhá současně v několika jazycích, mezi nimiž je dnes ruský jedním z hlavních (vedle, například, paštštiny).

Komfort Twittru spočívá ve vysoké rychlosti výměny informací. Proto podle výpočtů Arakeljana pouze za jeden měsíc vygeneroval “Islámský stát” více než tisíc různých informačních rámců (samostatných zpravodajských podnětů). Pro srovnání, celá západní propagandistická mašinérie použila po připojení Krymu v informační kampani proti Rusku něco málo přes dva tisíce rámců. Jak se říká, cítíte rozlet!

A lví podíl mají v propagandě ISIL informace o mírovém životě na území tohoto pseudostátu. Fotografie, videa, příběhy místních obyvatel o školkách, školách, zvyšování důchodů, nízkých daních, prosperitě malých podniků …

S mnohem menším počtem, vyčíslil Daniel Arakeljan, následují tweety o vojenských úspěších ISIL, popravách káfirů (vojáků armády Bašára Asada, křesťanů, Kurdů), nakonec o civilních obětech v důsledku leteckých útoků koalice NATO a útocích syrské armády. Celkově se všechny tyto informační náměty, říká expert, vzájemně doplňují a vytvářejí pozitivní obraz pro běžného muslima kdekoli na světě (často, bohužel, nezatíženého hlubokými znalostmi o skutečném islámu).

Ještě na konci osmdesátých let vytvořili američtí vědci Noam Chomsky a Edward Herman teorii “informačních pastí”. Její smysl spočívá v tom, že jakákoli ideologie je systém vzájemně propojených myšlenek, ovšem již od začátku se zakládá na vědomě zkreslených předpokladech při posuzování skutečnosti. Například v době vrcholící studené války propaganda v kapitalistických zemích démonizovala sovětský systém, popírala všechny jeho přednosti, naopak sovětská propaganda démonizovala celý buržoazní svět.

Tento model plně využívá ISIL. To znamená, že mladý člověk, který se “zachytne” v jeho propagandě, se brzy mění v jakousi “ulitu” ze lživých myšlenek, mýtů a stereotypů. A zatímco stát vyvrací jeden nebo dva z nich, propagandistická mašinérie ISIL vytváří desítky a stovky nových rámců …

Daniel Arakeljan navrhl seznam praktických rad, jež umožňují čelit propagandě ISIL. Tak například ta nejjednodušší. Na ústředním televizním kanálu je video s popravou rukojmí, jeho tvář je zaretušována. Jako propaganda by to nemělo působit. Ale nikdo “neodstraní” ze soundtracku melodické verše z Koránu, které vyslovuje kat, a nikdo nezamaže nápis na černém praporu.

Dalším způsobem boje je, aby s protestní a pasionární mládeží (je přece zřejmé, že právě ona se dostává do spárů verbířů) hovořili islámští vůdcové srozumitelnou řečí. Proto jsou na severním Kavkazu tak potřební mladí, chytří, výrazní imámové – propagandisté (avšak ne radikálních, ale státních ideí).

Na základě výsledků fóra byl zpracován dlouhý seznam praktických doporučení, která budou předána aparátu plnomocného zástupce prezidenta Sergeje Malikova. Vždyť boj proti “Islámskému státu” dnes vyhlásil za jeden ze svých hlavních úkolů – i jako politika i jako občana. Kéž by se s tím vypořádal …

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
Pozn. red.: Omylem nebyla vložena podstatná část přeloženého textu, čtenářům se omlouváme