Jaceňuk: Putin přelstí kohokoli, ale mě ne

4. 1. 2015 zdrojpůvodní zdroj

Svými činy v Sýrii se snaží ruský prezident odlákat Západ od událostí na Ukrajině, prohlásil předseda vlády Ukrajiny Arsenij Jaceňuk. V rozhovoru pro Focus vyzval, aby se nedůvěřovalo Putinovi, který “snadno přelstí kteréhokoli západního politika.” Podle něj hlava Kremlu “nepouští ze zřetele svůj hlavní cíl – zmocnit se Ukrajiny.”

“Putin je mimořádně zkušený politik a může snadno přelstít kteréhokoli západního politika,” prohlásil v rozhovoru pro Fokus premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk. Vždyť státní činitelé Západu “hrají podle pravidel”, ale ruský prezident “si s pravidly hraje,” vysvětlil. Příměří na Donbasu nazývá předseda vlády “nebezpečným” a tvrdí, že Putin “chce rozdělit svět, stanovit nové hranice po druhé světové válce.”

Západní politiky, kteří si myslí, že ruského prezidenta nyní hlavně znepokojuje nikoliv Ukrajina, ale Sýrie, nazval “slepými a hluchými.” “Sýrie je součástí Putinovy strategie, jejímž prostřednictvím chce odvrátit pozornost západního světa od Ukrajiny a vrátit se na světovou scénu”, vysvětlil.

Někdy je Západ “naivní”, někdy “příliš opatrný,” domnívá se ukrajinský premiér. “Pokud se EU rozhodne zrušit sankce, bude to katastrofa pro svobodný svět, prohlásil. Sankce musí působit, dokud Putin nesplní všechny body Minské dohody”.

V rozhovoru pro německý časopis Jaceňuk také vystoupil proti projektu “Severní proud – 2”. Premiér soudí, že nový plynovod není nutný a že pouze zvýší energetickou závislost Německa na Rusku, a také zbaví Kyjev 2 miliard dolarů za tranzit plynu přes jeho území. Podle něj je kapacita ukrajinského plynovodu více než dostačující na pokrytí evropských potřeb. V této souvislosti Jaceňuk vyzval německé společnosti, aby investovaly do ukrajinského systému plynovodů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová