Komu slouží násilí

15. 11. 2015        zdroj
Útoky v Paříži mohou vést k masivní vojenské intervenci NATO v Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin proto vyslovil otázku, kdo tahá za nitky v souvislosti s tímto krveprolitím. Jeho otázka souvisí s ruskými vojenskými úspěchy v Sýrii – a s úsilím neokonzervativců a tajných služeb v USA, využít tyto útoky jako záminky pro rozšíření války v Sýrii. Jako vždy pokládá ruský prezident Vladimir Putin správnou otázku: Kdo byli hlavní organizátoři útoků v Paříži? Co vlastně přesně víme? 


Shrňme fakta: Je s podivem, že ještě bezprostředně před útoky nic netušící francouzské bezpečnostní síly mají den po útocích po ruce jasnou odpověď: Autorem byly teroristické milice islámského státu (IS). Prezident Francois Hollande vzápětí vyhlášuje IS válku. Potud vše jasné, vždyť i IS sám se přihlásil k odpovědnosti za útoky. Ale Karel Zima z Quilliam Foundation, která se specializuje na Sýrii a IS, naznačuje, že v současné době není možné posoudit, zda útoky IS přímo organizuje, nebo se někdo těmito teroristy nechal jen inspirovat. Je možné, že IS, který je v Sýrii pod obrovským tlakem hlavně díky podpoře syrské armády Ruskou Federací, svým příznivcům tímto prohlášením vlévá do žil bojového ducha.

The New York Times citoval Bruce Hoffmana z centra pro bezpečnostní studia na Georgetown University: Organizace útoků ukazuje spíše na Al-Káidu. Hoffman připomíná výzvu Usámy bin Ládina, aby zastánci teroru vedli útoky tak jako v Bombaji – na “měkké cíle” uprostřed občanské společnosti. Informace francouzských vyšetřovatelů by měly být přijímány opatrností: u jadnoho z teroristů, který se sám vyhodil do povětří byl nalezen Syrský pas.

V tajných službách se považuje za velice nepravděpodobné, že sebevražedný atentátník chystající se na bombový útok přistoupí k finálnímu aktu s pasem v kapse. V této souvislosti je potřeba připomenout útoky na Charlie Hebdo: I tady vrazi “omylem” zapomněli své pasy ve svém autě. Do dnešního dne se nepotvrdilo, kdo byli duchovní otcové tohoto útoku. Zároveň Řecké bezpečnostní služby tvrdí, že min.1 z vrahů přišel do Evropy s uprchlickou vlnou. Takto šířený strach z uprchlíků nadšeně přijímá Turecko, které tímto může hnát cenu za zadržení utečenců na svém území nahoru… …po úspěšném tažení prováděném za podpory Ruska a Íránu stojí Syřani na jihu od Aleppa jen pár kilometrů od města Sarakíb, klíčové křižovatce dálnic z Damašku a Lattakie do Aleppa. Během několika dní budou američtí žoldnéři, kteří sem byli staženi pro útok na Damašek a Lattakii, kde se nachází ruská vojenská základna, uzavřeni v kotli bez možnosti ústupu. V obležení tak skončí Stovky amerických vojenských poradců a US-financovaných protiasadovských žoldáků. Turecko už v minulýchch týdnech v předstihu provedlo transport části IS-bojovníků z “ruské” fronty do bezpečí.

Historickým modelem tohoto počínání bylo obklíčení bojovníků Talibanu v severním Afghánistánu. V té době Bush toleroval Pákinstánský letecký most pro záchranu vrcholových Talibanců a vojenských poradců – 5000 bojovníků talibanu přišlo později při útoku RF o život. Ale tentokrát vhodné letiště chybí, proto Američané nutně potřebují vojenskou akci v oblasti, pokud US žoldáci a poradci nemají být Syřany a Rusy vymazáni z mapy. Proto američtí neokonzervativci, generalita USA a NATO během několika málo hodin použili útoky v Paříži k tomu,aby pomocí veřejného mínění dostali prezidenta Obamu pod tlak: Obama se chce stáhnout ze Sýrie. Ve světle pařížských útokú mu však američtí militanté toto předhazují jako slabost… …Vladimir Putin je sám bývalým agentem tajné služby. Proto ví, o jakou hru zde běží. Rusové jsou ve skutečnosti jedinou velmocí, ktreá v současné době bojuje proti IS. Na summitu G20 v Turecku, by téměř s jistotou mělo dojít k setkání mezi Putinem a Obamou.

Ironií je, že Putin je v této věci nejbližším spojencem Obamy, především co se plánů neokonzervativců a US válečných štváčů týče. Na summitu bude projednávána také uprchlická krize, téma, kterým turecký president Erdogan vydírá jak EU tak i naprosto přetíženou kancléřku Merkelovou…

Pro Novou Republiku přeložil A.Frey