Lech Walesa: “Pokud Evropa otevře brány, budou se jednou stínat hlavy i tady”


20.11.2015  CzechFreePress
 

“Chápu, proč Polsko a Evropa se bojí jejich přílivu,” řekl Walesa. “Oni přicházejí z míst, kde jsou lidem stínány hlavy. Obáváme se, že totéž se jednou stane i nám. My v Polsku máme malé byty, nízké platy a skromné důchody. Při sledování uprchlíků v televizi, jsem si všiml, že vypadají o moc lépe než my. Jsou dobře živeni, velmi dobře oblečeni a možná dokonce bohatší než my.

Já jim rozumím. My Poláci byli také přistěhovalci a uprchlíci během komunistického režimu. Ale kdekoli jsme přijeli tam jsme vždy respektovali místní kulturu a zákony. Tito přistěhovalci jsou jiní. Dokonce i druhé nebo třetí generace – podívejte se například na Francii, – Ti co dostali dobré vzdělání a výdělky se neustále obracejí proti hostitelské zemi.”

Nemáte pocit empatie k nim?

“Dostal jsem nabídku od komunistického režimu, abych opustil Polsko a stal se uprchlíkem. Odmítl jsem. Zůstal jsem a bojoval za to, v co jsem věřil. Je pravdou, že část těchto uprchlíků a přistěhovalců odešlo ze své země, protože se obávali o své životy. Ale mnozí však emigrovali, aby si pouze zlepšili svoji životní úroveň a kvalitu života. Je to problém. Pokud Evropa otevře své brány, brzy přijdou miliony a až budou s námi žít tak začnou praktikovat své vlastní zvyky, včetně stínání hlav. _____________________________________________________________________________

Poznámka: Nezaznamenal jsem žádnou zmínku o tomto prohlášení v mainstreamovém tisku. Možná je pro ně těžké se otočit, poněvadž Lech Walesa je uznávanou ikonou dobra, obdobně jako Nelson Mandela.