Masky jsou odhozeny: Šéf turecké rozvědky navrhl uznat “Islámský stát”

14. 11. 2015        zdrojzdroj
Šéf turecké zahraniční zpravodajské služby (MIT) Hakan Fidan nazval vojenskou operaci RF v Sýrii proti teroristickému útvaru, který se nazývá “Islámským státem”, “závažným porušením základních principů OSN”, a vyzval západní kolegy Turecka, aby vyvinuli veškeré úsilí “na zvrácení Putinova plánu potlačení islámské revoluce v Sýrii.” 


Je na místě poznamenat, že Turecko a jeho speciální služby aktivně podporovaly organizaci a zásobování radikálních a teroristických sil v Sýrii, usilujících o svržení legitimní vlády v této zemi.

“”Islámský stát” je realita, cituje slova Hakana Fidana německá tisková agentura AWD s odvoláním se na nedávnou zprávu turecké agentury Anadolu (na internetové stránce AWD je informace datována 18. říjnem, ale světová média ji začala šířit právě dnes – poznámka EADaily). Musíme si přiznat, že nemůžeme vymýtit tak dobře organizovaný a oblíbený útvar, jakým je “Islámský stát.” Vyzývám proto naše západní partnery, aby přehodnotili své dřívější představy o politických proudech v islámu, odložili stranou své cynické myšlení a společně zvrátili plány Vladimíra Putina na potlačení islámské revoluce v Sýrii.”

Hakan Fidan také dodal, že Turecko sdílí obavy Západu ohledně toho, že do IS míří rodáci z celého světa včetně Evropy. Abychom tento problém vyřešili, je podle šéfa tureckých tajných služeb nutné otevřít v Istanbulu stálé zastoupení nebo úřadovnu “Islámského státu.” “Je to pevné přesvědčení Turecka”, zdůraznil Fidan. Nutnost otevření stálého zastoupení IS v Turecku vysvětluje Fidan také tím, že je třeba zajišťovat lékařskou péči pro zraněné obyvatele Sýrie, kteří prchají ze Sýrie do Turecka a “zachraňují se před nelítostnými leteckými údery ze strany Rusů.”

Informační agentura AWD vysvětluje poslední slova Fidana tím, že v tureckých vojenských nemocnicích je nyní velké množství teroristů z IS, kteří byli zraněni při úderech rusko-syrské koalice proti základnám teroristů v provinciích Homs a Hama. Podle informací AWD, získaných od dopisovatelů v Turecku a Sýrii, jsou zranění teroristé IS v tajnosti přepravováni do provincie Hatay, která sousedí se Sýrií, a tam jsou umísťováni ve speciálně vybavených vojenských nemocnicích.

EADaily také připomíná, že v letech 2011- 2012 se v provincii Hatay nacházely základny a vojenské nemocnice skupin, které nesouhlasily s Asadovým režimem, konkrétně Tureckem podporované “Svobodné syrské armády”.

Když Hakan Fidan rekapituloval strategii Ankary ohledně “Islámského státu”, řekl: “Invaze Putina do Sýrie je namířena proti islámu a mezinárodnímu právu. “Islámský stát” je realita. Díváme se do budoucnosti s optimismem.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová