Měl být “Severní proud” odstřelen?

8. 11. 2015     zdroj
Evropská komise má v úmyslu důkladně přezkoumat projekt plynovodu “Severní proud-2”. Na dně Baltského moře poblíž rusko-německého plynovodu “Severní proud” byl detekován dálkově ovládaný podvodní mechanismus s výbušninou. Oznámila to německá rozhlasová stanice Deutsche Welle s odkazem na švédské orgány.


“Objekt byl zjištěn 6. listopadu během rutinní kontroly podmořského potrubí, kterým je dopravován plyn z Ruska do Německa,” je uvedeno ve sdělení.

Podle zástupce společnosti Nord Stream (“Severní proud”) Larse Grёnstedta bude dodávání plynu prostřednictvím této větve obnoveno během několika dnů. První linie funguje v obvyklém režimu. “Nebude to mít žádný vliv na dodávky plynu,” bylo řečeno společností s tím, že robot nepředstavuje žádnou hrozbu ani pro potrubí ani pro lodní dopravu v této oblasti. “Pracuje na baterii, která je již mimo provoz”, upřesnili specialisté.

Rusko-německý energetický dialog se rozvíjí i přes politické obtíže, které vytváří Brusel. V září roku 2015, “Gazprom” a západoevropské společnosti E. ON, BASF/Wintershall, OMV, Engie a Royal Dutch Shell podepsaly dohodu o výstavbě dvou větví plynovodu z Ruska do Německa pod Baltským mořem.

Prostřednictvím těchto dvou větví, které mají být položeny do konce roku 2019, by mělo být do Německa dodáváno 55 miliard kubických metrů plynu ročně, sděluje Deutsche Welle.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová