DWN: Namísto pomoci Europě si NATO hraje na válku s Ruskem!

8. 11. 2015 První zprávy

Evropa je v chaosu, azylová krize dosáhla historických rozměrů. Každá normální armáda by v takové situaci organizovala humanitární pomoc, poukazuje Deutsche Wirtschafts Nachrichten. 


Nicméně NATO má jiné priority: aliance provádí velké vojenské cvičení ve Středozemním moři, kdy za údajného nepřítele považuje Rusko.

Uprchlická krize v Evropě dosáhla historických rozměrů. Skupiny za lidská práva tvrdí, že nadcházející zima bude skutečnou humanitární katastrofou pro stovky tisíc lidí postupujících podél pobřeží Středozemního moře a balkánskou cestou, píše DWN. V EU se usadil „politický chaos”, tvrdí, že se nemůže vyrovnat s přílivem uprchlíků, a Angela Merkelová stále trvá na hledání kompromisu, pokračuje publikace. Úřady nevidí obrázek jako celek a obávají se, že to bude ještě horší, neboť stále mnoho lidí má v úmyslu opustit krizové oblasti.

Každá normální armáda by v podobné situaci zorganizovala humanitární pomoc, tvrdí autor. NATO by mohlo shromáždit své síly a pomoci s proudy uprchlíků během balkánské cesty, ale především v zemích aliance, Turecka, Řecka a Itálie. NATO by mohlo přijmout veškerá nezbytná opatření, aby se zabránilo humanitární katastrofě, míní Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Aliance by mohla spolupracovat s bezmocnou a s nepříliš dobře financovanou agenturou Evropské unie ohledně bezpečnosti vnějších hranic Frontex by mohl konečně začít zajišťovat bezpečnost hranic EU.

Avšak místo toho, NATO, které existuje i na úkor evropských daňových poplatníků, vypadá, jako by se ho to všechno netýkalo, a provádí největší vojenská cvičení za desetiletí ve Středozemním moři. Zúčastní se ho celkově 36 tisíc vojáků, tři tisíce vojáků a námořních speciálních sil, 140 letadel, 60 lodí a sedm ponorek. Všichni se budou podílet na cvičení s honosným názvem Trident Junckture, simulující válku s Ruskem – a to v době, kdy se jim v sousedstvu rozpadá Evropa a Angela Merkelová varuje před vojenským konfliktem na prahu Evropské unie, zdůrazňuje Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Jak noviny poznamenaly, generál Bundeswehru Hans-Lothar Domreze sdělil, že předpokládaným nepřítelem tohoto cvičení jsou „Rusové”. Ve stejné době Evropská unie doufá, že Vladimir Putin v Sýrii zachrání to, co se nepodařilo Baracku Obamovi, a nakonec ukončí tok uprchlíků. Generál Domreze nedávno v rozhovoru uvedl, že Rusko vyvolává vážné znepokojení NATO množstvím náhlých vojenských manévrů a vybavením armády moderními zbraněmi. Podle generála Bundeswehru Rusko „anektovalo Krym” a pak se „jednoduše posunulo dál“. V této souvislosti si klade otázku, co bude NATO a EU dělat v případě, že se Kreml nezastaví, pokračuje publikace. Jak generál Domreze zdůraznil, Rusko navíc, díky základnám v Kaliningradu, Sýrii a na Krymu, může odříznout spojence NATO v pobaltských státech nebo Turecko, a „to by bylo pro alianci nepřijatelné”.

Mezitím se ale Evropská unie střetla s reálným a naléhavým problémem existenčního charakteru, bubnuje Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Tento problém ohrožuje životy stovek tisíc uprchlíků a zároven vnitřní bezpečnost v celé Evropě, která je na pokraji zhroucení. A během této doby si 36 tisíc dobře vybavených vojáků bude hrát na válku ve Středomoří, zdůrazňuje znechuceně autor. Jedná se o „plýtvání zdroji”, „nešikovné plánování” a „nelidskou aroganci”, ostře shrnuje Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch.)

Související:
Oskar Krejčí: Nikoliv Evropská unie, ale NATO