Ministerstvo zahraničí Německa: odpojení elektřiny na Krym je zločin

23. 11. 2015    zdroj
Německé úřady doufají, že ukrajinští veřejní činitelé začnou vyšetřovat zničení stožárů elektrického vedení na Ukrajině, což vedlo k zastavení dodávek elektřiny na Krym, řekl mluvčí ministerstva zahraničí SRN Martin Schaefer.


Odpojení elektřiny pro Krym je trestný čin, porušuje stávající dohody a musí být ukrajinskými orgány vyšetřen, řekl v pondělí na briefingu mluvčí ministerstva zahraničí SRN Martin Schaefer.

“Útoky na veřejnou infrastrukturu na Ukrajině, také pro zajištění Krymu elektřinou, jsou trestné činy. Očekáváme, že budou takto chápány odpovědnými ukrajinskými veřejnými činiteli a že budou vyšetřeny,” řekl Schaefer.

Dodal, že Berlín očekává obnovení dodávek elektřiny na Krym.

Minulý pátek byly v Chersonské oblasti na Ukrajině zničeny stožáry elektrického vedení, jež dodávají elektřinu na Krym, nyní jsou dodávky elektřiny z Ukrajiny na poloostrov zcela přerušeny.

Stoupenci blokády Krymu na Ukrajině nepouštějí opraváře k poškozeným elektrickým stožárům.

Podle krymských orgánů stojí za energetickou blokádou poloostrova lídři v Ruské federaci neregistrované organizace “Medžlis krymskotatarského národa”, zejména Mustafa Džemilev. Již dříve inicioval potravinovou blokádu Krymu a otevřeně vyzýval k přerušení dodávek elektrické energie. V Ruské federaci je proti němu zahájeno trestní stíhání, na dobu pěti let je mu zakázán vstup do Ruska v souvislosti s extremistickými prohlášeními.
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová