Nová polská vláda nastupuje konfrontační kurz s Ruskem – chce přiznat neplatnost Zakládajícího aktu Rusko – NATO z roku 1997

27.11.2015     NWOO

Polsko chce přiznat neplatnost Zakládajícího aktu Rusko – NATO z roku 1997, řekl ministr zahraničí Polska Witold Waszczykowski. „Byla to dohoda politického charakteru, právně nezávazná (k plnění), přijata v jiných mezinárodních reáliích. Trváme na srovnání úrovně bezpečnosti,“ – řekl Waszczykowski ve středu v rozhovoru pro „Gazeta Wyborcza“.
Šéf polského ministerstva zahraničí potvrdil, že má v úmyslu usilovat o zneplatnění zakládající listiny mezi Ruskem a NATO.

Polský ministr dále řekl, že „Německo se domnívá, že toto odmítnutí dokumentu RF-NATO bude přijato jako konfrontační chování ve vztahu k Rusku“.

„Pak se však Německa ptám: o čí pohodu se staráte více? O stát, který je ve svazu s vámi, je členem NATO a EU, anebo o stát, který je vně těchto struktur a vede už třetí válku – s Gruzií, Ukrajinou a nyní v Sýrii?“ – ptá se Waszczykowski.

Pro pořádek:

„Zakládající akt Rusko – NATO o vzájemných vztazích, spolupráci a bezpečnosti“ byl podepsán v Paříži v květnu 1997. Podle tohoto aktu aliance přijala povinnost nerozmísťovat vojska podél ruských hranic na stálém základu.

Zdroj: http://politikus.ru/events/63831-mid-polsha-hochet-priznat-nedeystvitelnym-akt-rossiya-nato-1997-goda.html