O diskusích k článkům

Oldřich Průša
26. 11. 2015
Jeden můj bývalý kolega v zaměstnání (analytik zpráv přicházejících z českých velvyslanectví do ústředí) pronesl kdysi unaveně ke konci pracovní doby větu: „Když si chci něco dobrého přečíst, tak si to musím sám napsat.“


Vzpomněl jsem si na něj jen tak mimochodem, když jsem si pročítal diskusní příspěvky k mému článku „Prý má vzniknout evropský lid.“ Přiznávám, že diskuse k článkům, jichž nejsem autorem, nečtu příliš pozorně. Vím ovšem, že názory diskutujících se nejen liší, ale jsou mnohdy vulgární, odvádějí od tématu původně napsaného atd.

Snad poprvé se mi ale stalo, že všechny diskusní příspěvky ke shora uvedenému článku byly kladné. Třeba měl málo čtenářů, nestál za reakci, co já vím.

Popravdě, nejraději bych byl, kdyby rostl počet občanů, kteří nejen čtou, ale i přemýšlejí o napsaném a až pak třeba napíší komentář. Nemusejí, stačí a je to i více, když dobré myšlenky z přečteného někomu ve svém okruhu sdělí.

Každý, kdo něco publikuje v dobrém úmyslu, je myslím dostatečně ješitný, aby ho kladné ohlasy potěšily. Tak i mne. Děkuji. Přeji klidné dny v neklidné době.