Jako v blázinci – v ústavu pro choromyslné

Luděk Prokop
26. 11. 2015
Dle prezidenta Turecka není sestřelení ruského letadla, bojového letadla ze země spojenců v alianci zemí válčících proti IS, sestřelení letadla letícího do akce proti IS, tedy proti společnému nepříteli, není ničím jiným, než „automatickou reakcí„ na narušení vzdušného prostoru Turecka podle platných armádních pravidel. 

Aby patologie takových tvrzení nezůstala osamocena, přidává, že debaty o tom, že incident ohrozí spolupráci s Ruskem, považuje za bezpředmětné. Dle prezidenta Erdogana jsou prohlášení ruských politiků včetně Vladimíra Putina „emotivní“ a „nehodí se pro politiky“.

Neskonale provokační přístup Erdogana k sestřelení letadla ruských spojenců v boji proti IS, je korunován výrokem, omluva od nás? Rusové by se měli omluvit nám. Aby toho nebylo málo, Erdogan dodává, že je „smutný“ z odvetných opatření Ruska.

Turecko dle Erdogana nespolupracuje s IS. Nenakupuje ropu od IS, naopak – pašování ropy se snaží zastavit. Ti kdo obviňují Turecko, že nakupuje ropu u Daíš, musí svá tvrzení dokázat, jinak to jsou pomlouvači. Dle slov prezidenta Erdogana je Turecko jedinou zemí, která s IS „bojuje upřímně“ a podíl Turecka na tomto boji je „nepopiratelný“. V souvislosti s usilovným bombardování Kurdů od Turecka, těch samých Kurdů, co již delší dobu urputně válčí proti IS a v souvislosti se sestřelením válečného letadla letícího bombardovat pozice IS, jsou taková tvrzení nadmíru kuriózní, takže vyznívají jako evidentní protimluv.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že ani vrcholové vedení ČR, ani média u nás působící, výše zmíněné anomálie v chování našich tureckých spojenců v NATO, nikterak nevzrušují, jakoby to považovali za něco normálního. Stejně jako patologii vítání a přijímání muslimských imigrantů, ze kterých se rekrutují teroristi. Ne-li okamžitě, pak třeba v další generaci.