Obyvatelé Vologodska žádají, aby byl v Praze zachován pomník jejich významného rodáka

15. 11. 2015    zdroj
Gubernátor Vologodské oblasti Oleg Kuvšinnikov poslal dopis primátorce hlavního města Prahy paní Adrianě Krnáčové s žádostí, aby byl zachován pomník maršála Koněva, instalovaný před 45 lety na jednom z náměstí české metropole.


Informace o tom, že tento pomník by mohl být demontován, zazněla v Moskvě na nedávném zasedání rusko-české smíšené mezivládní komise o vzájemném udržování válečných hrobů. Konečné rozhodnutí však česká strana zatím oficiálně neoznámila.

“Určité kruhy dnes činí pokusy o přepsání historie a přezkoumání výsledků války. Konkrétně se v médiích stále častěji objevují materiály o situaci, která vzniká kolem památníku maršála Sovětského svazu, čestného občana Prahy Ivana Stěpanoviče Koněva, který se v hlavním městě České republiky nachází. Obyvatelé Vologodské oblasti jsou těmito zprávami znepokojeni. V souvislosti s tím se na Vás obracím jménem všech obyvatel našeho regionu s prosbou, abyste využila všech možností pro zachování pomníku Ivana Koněva v jeho původní podobě jako symbolu vzpomínky na hrdinské stránky minulosti”, cituje dopis vologodského gubernátora jeho tisková služba.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová