Rakušané stojí ve frontách v obchodech se zbraněmi

6.11.2015   První zprávy
Rakušané nechtějí být nepříjemně překvapení, takže nakupují zbraně na svoji ochranu a legální obchody se zbraněmi vzali útokem.Rakouští obchodníci se zbraněmi tvrdí, že “vzhledem k současné rakouské situaci, to znamená k přílivu uprchlíků” mají “žně”, napsal Daily Mail.
V posledních měsících se zdvojnásobily prodeje zbraní. Obchodníci prodávají především brokovnice. Podle obchodníků se zbraněmi bylo v letošním roce prodáno 70.000 brokovnic.
V Rakousku žije osm a půl milionů obyvatel a v soukromých rukou je registrováno 900 tisíc zbraní. Mnoho lidí, kteří si chtějí pořídit zbrojní průkaz, musí absolvovat příslušný kurz. V Salzburku je běžné, že jsou “fronty” na kurzy potřebné pro získání průkazu. Počet zájemců v průběhu několika posledních měsíců se několikanásobně zvýšil.

Jsem uprchlík, žádný pas nepotřebuji, přece mne pozvala paní Merkelová

Rakousko zpřísňuje kvůli uprchlické krizi azylové podmínky. Vydávat bude jen takzvaný dočasný azyl na dobu maximálně tří let, případné prodloužení bude záviset na situaci v domovském státě žadatele. V pondělí se na tom podle ministerstva vnitra shodla vládní koalice. Nová omezení se budou týkat i sjednocování rodin.

Rakousko tomto roce očekává asi 85.000 žádostí o azyl. Pro srovnání, v roce 2014 to bylo pouhých 28.000 žádostí.