Ruská verze sestřelení Su-24 u hranic Turecka a Sýrie…

Břetislav Albert
25.11.2015   ireportér
Včera jsme zveřejnili informace vycházející ze zpravodajství poskytnutého jednak tureckou a druhak světovými agenturami. Dnes jsme našli mapové podklady na ruském serveru Kommersant.ru a tak není bez zajímavosti se s nimi seznámit a porovnat obě verze. 

Včera se hovořilo o sestřelu ruského bombardéru pomocí protiletadlové rakety. V Kommersantu se spíše hovoří o sestřelu stíhacím letounem F-16. Světové agentury to komentují jako první letecký souboj americké a ruské letecké techniky. Možná, že to tak je, ale je známo, že ruští piloti mají komunikační zařízení fungující na jiných frekvencích a nemuseli tak varování o blízkosti tureckých hranic zaznamenat. Tady si budeme muset počkat na detailní rozbor celého konfliktu, který následně mohl být spouštěčem mnohem závažnější situace.

Pokud by Rusové do blízkosti kritických míst přesunuli své nejmodernější radiotechnické prostředky (Chibiny-U pro psychotronické vedení bojových operací), získali by naprostou převahu a vyřadili komunikaci všech zúčastněných vojsk kromě vlastních útvarů. Není nutné zdůrazňovat, co by to pro pokračování bojů znamenalo.

Mapové podklady převzaty z internetové verze Kommersantu