Ruský prezident Vladimir Putin je znepokojen pokračováním dodávek zbraní na Ukrajinu.


14. 11. 2015   zdroj 
V rozhovoru pro tiskovou agenturu Interfax Putin řekl, že rozhodnutí USA dodávat další zbraně na Ukrajinu bude vést k opětovné eskalaci konfliktu na Donbasu. Tento týden schválil US Kongres dodávku smrtících zbraní na Ukrajinu v hodnotě 50 milionů dolarů.To vše za peníze US daňových poplatníků… ,jak uvedlo Rádio Svobodná Evropa. 

Putin řekl: “Vzhledem k tomu, že intenzita bojů mezi znepřátelenými stranami na východní Ukrajině výrazně klesla, a vzájemné střety jsou jen výjimečnou událostí, je nejasné, proč americký kongres schválil rezoluci dodávat Ukrajinské vládě další zbraně. To vyvolává otázku, zda jde o snahu USA vyvolat válku nebo vyprovokovat nové střety na východě ukrajiny.”

Putin se zasazuje o to, aby obě strany konfliktu spolu komunikovaly a pokusily se najít kompromis pro vyřešení situace nenásilnou cestou. “Rusko bude i nadále podporovat Donbass a pokračovat v humanitární pomoci, i když by to vlastně mělo být úkolem ukrajinské vlády”, řekl dále ruský president. Putin také kritizoval vládu v Kyjevě za to, že v podstatě realizuje hospodářskou blokádu jihovýchodu země,a to se závažnými humanitárními důsledky. Rusko poslalo od srpna 2014 již více než 50.000 tun humanitární pomoci lidem v oblasti Donbasu. Můj komentář: Jak se opět ukazuje, americká ekonomika se bez investic do zbraní a jejich vývozu neobejde, ať to stojí co to stojí. Destrukce životů milionů lidí jak na Ukrajině, stejně tak jako na blízkém východě či v Africe jsou pro vládnoucí kruhy v USA jen nepodstatnou kosmetickou vadou v jejich politicko-ekonomické hře.

V současné době začíná mít tato US politika spálené země ale jeden velký problém. Nemyslím si, že tímto problémem je katastrofální stav US veřejných financí,protože dokud bude světový obchod veden převážně v US dolarech, bude o jejich narychlo tištěné “zelené papírky” ve světě zájem. Nově vznikající BRICS je v zatím plenkách a potrvá ještě řadu let, než jyuan jako světová měna bude přijat investory v takové míře, aby dokázal ohrozit postavení dolaru na světovém trhu a tím urychlit devastaci US ekonmiky. Největším problémem militantní politiky US je nyní neohrožený postoj a angažovanost Ruské federace v probíhajících konfliktech.

Je očividné, že Ruská politika potírání zla v podobě boje proti IS a jiným teroristickým organizacím ve spojení s jejich diplomatickými úspěchy při jednání s jak politicky tak i nábožensky nesourodou komunitou zúčastněných států (Irak,Iran,Saudská arábie, sýrie,Izrael) způsobuje americkým hegemonům bezesné noci.Největší noční můrou těchto lidí je představa, že by snad jejich zbraně či vojenskou “pomoc” v budoucnu už nikdo nepotřeboval. Na základě tohoto faktu se nabízí myšlenka, že každá země si najde svůj “tunel”, kterým lze importovat peníze daňových poplatníků do kapes vládnoucí elity.

V našem civilizovaném “ďolíčku” se toto na rozdíl od USA naštěstí děje bez hromadného vraždění a vyhánění nevinných lidí ze svých domovů. Bohužel jak pro nás tak i pro zbytek světa, v žilách amerických lídrů proudí ještě stále krev jejich koloniálních předků, kteří kdysi prosazovali svou pravdu mezi indiány pomocí argumentů typu “smith and wesson”. Proto dnes můžeme vidět naprostou aroganci moci ze strany USA, která je jen pokračováním slabomyslného “kovbojského” způsobu vládnutí ve stylu jejich předků.

Doufejme proto, že Ruský medvěd s nadcházející zimou neupadne do letargie, která by umožnila USA a jejich zaprodancům znovu získat převahu na bitevním poli. Na základě událostí posledních měsíců Je totiž již naprosto jasné, že jen jediná země na světě může obnovit světový pořádek a mír tak jak to zvládla v už roce 1945. A Mohu s jistotou tvrdit, že USA to nebudou.

Přeložil Alexandr Frey